Bon Iver var en av fjorårets aller største overraskelser da debutplaten hans, For Emma, Forever Ago, endelig ble lansert i Norge, og med den mottakelsen platen fikk, så var det heller ingen stor overraskelse at den alltid havnet i toppen når plateåret 2008 skulle oppsummeres. Men tydeligvis er ikke det nok for Bon Iver, eller Justin Vernon som han egentlig heter, å gi ut en suksessfull plate for så å gå i dvale igjen, så sammen med sine felles Wisconsin-artister Jon Mueller, Chris Rosenau, Jim Schoenecker, Daniel Spack og Thomas Wincek (alle fra instrumentalbandet Collections of Colonies of Bees) har det startet prosjektet Volcano Choir. Vel, egentlig kom de sammen allerede i 2005, men det var først i november 2008 de samlet seg og spilte inn låtene som nå har blitt til debutplaten Unmap.

Når det så er Bon Iver som tar for seg vokaljobben i Volcano Choir er det lett for å forvente at den musikalske leia vil ligge tett inntil fjorårets utgivelse, men slik er det ikke, selv om det er mulig å trekke naturlige paralleller til For Emma, Forever Ago. Men det er ene og alene Bon Ivers behagelige, silkemyke vokal sin skyld. Melodiene derimot har mistet sitt mann-med-gitar-og-mye-på-hjertet-uttrykket, og er erstattet av et repeterende, vakkert, fullendt musikalsk landskap med like stort fokus på de små som de store detaljene.

Det har gjort at Unmap føles både utilgjengelig og tilgjengelig på en gang, for uansett hvordan man vrir og vender på platen, så er det umulig å ikke si at det er vakkert det man hører. Samtidig tar det tid å komme ordentlig inn i låtene, men nå som høststormene og inneværet venter, så har man faktisk mulighet til å sette seg ned å få samlet alle inntrykkene platen gir. Da vil man etter hvert oppdage at låter som blant andre Seeplymouth, Island, IS, Husks And Shells og Still blomstrer fullt ut, og selv om gleden over platen er tilstede nærmest fra første stund, så er det først da man oppdager den virkelige kvaliteten i Unmap. Det er også da at man innser at Bon Iver har klart det igjen, selv om han sammen med folka fra Collections of Colonies of Bees ganske kraftig har endret musikalsk retning med prosjektet Volcano Choir. Og forhåpentligvis fortsetter samarbeidet i lang tid fremover.

7/10


Volcano Choir på myspace