Amerikanske Baroness fikk mye oppmerksomhet rundt sin Red Album som kom i 2007. I 2008 spilte de en vanvittig fet konsert på Hovefestivalen. Nå har bandet, som tar utgangspunktet i progressiv metall og slugde metall, endelig klar med oppfølgeren. Og fy faen så bra det er!

Om Queens Of The Stoneage, Mastodon og Isis dro på fylla og hadde skittent samleie, ville barnet blitt Baroness. De spiller tøff progressiv musikk, som på sounden kun kan være fra USA. Det låter litt Blues, litt ørken og veldig rufsete. Blue Record er helt fantastisk fra start til slutt, og setter selveste Mastodon sin Crack The Skye fra tidligere i år til side.

Man vet allerede at guttene fra Georgia har disket opp noe ekstra godt når man hører det ekstreme riffet på ”The Sweetest Curse”. Rent teknisk og musikalsk er det heller liten tvil om at bandmedlemmene behersker instrumentene sine til det fulle. De skriver også veldig gode tekster, og fremfører det med en veldig stor og forseggjort innlevelse.

”Jake Leg” har den Queens Of The Stoneage aktige følelsene under låtens intro, men bandet tar det så ekstremt videre og pulveriser lytterens ører. Sinnssyke riff følger hverandre hakk i hel, med overganger og taktskifter. De viser også evne til å skape gode ballader med ”Steel That Sleeps The Eye”, der de igjen overbeviser med låtoppbygning og vokal. Ikke minst fordi låta går rolig inn i ”Swollen and Halo”, som blir en slags røff fortsettelse. Gitarjobben på ”A Horse Called Golgatha” kan ikke en gang beskrives med ord.

Plata sin styrke ligger i at den både et komplett verk, uten et eneste svakt punkt. I tillegg til at omtrent alle låtene er et sterkt bidrag i seg selv. Dette er det Mastodon har prøvd å lage, dette er det nye. Baroness har så inderlig kommet for å bli, og demonstrerer så lett med en postmodernistisk slagkraft hvor ferden går videre. Mesterlig. Dette er Blue Record.

10/10


Onani for ørene


For guds skyld, kjøp skiva! Den kan kjøpes gjennom bandets label på www.relapse.com for prisen av en billig sugejobb i Bangkok. In other words, støtt bandet!

Hele skiva ligger ute på Myspace for en begrenset periode

www.relapse.com