Casiokids, Bergensbandet som NME har titulert ”det beste fra Norge siden black metal”, er tilbake med sitt andre album, som låter overraskende komplett til å være en samleplate.

For jo da, i 2006 gav de ut et album ved navn Fück Midi!, som ble oversett i høy grad, sannsynligvis fordi den har sine mangler, og låter som en gjønete mixtape, tross i et par lyspunkter.

Topp Stemning På Lokal Bar er derimot en slags ”best of Casiokids: 2009”, og inneholder alle bandets singler fra i fjor. Den er, som førsteskiva, fullstappet med deres lekne miks av indie og electropop, i tillegg til housemusikkens dansbarhet, og afrobeatens bestemte rytmer og humør.

Jeg kjenner til flere som allerede har lært seg å bygge opp et mindre hat mot Casiokids takket være Finn Bikkjens tunge radiorotasjon i løpet av fjoråret, og dette mye på grunn av vokalsporet til Casiokids. Her er det ingenting som ikke skulle tyde på at dette er musikk for barn, med tungt naive tekster man ellers kun opplever på plater fylt til randen med barnemusikk, og vokalprestasjonene er heller ikke noe underverk. Voksne menn som synger med lettbeint falsettvokal er på ingen måte det vakreste man vil høre, og hele pakka Casiokids, tross i at det ikke er sentrert mot barn, låter i aller høyeste grad som barnemusikk. Bortsett fra en liten detalj – låtene er forbanna bra.

Instrumentalsporet Fot i Hose, som også er platas hardeste, har havnet på en del årslister over fjorårets beste låter, vel fortjent, sådan. De resterende syv sporene holder stort sett også knallhøye kvaliteter. At Fot i Hose er blitt utropt som det beste sporet her flerfoldige ganger har nok lite med at den er en instrumentallåt. Det har seg nemlig slik at det eneste sporet som faller ned i middelmådigheten er instrumentalspor to av tre, Togens Hule, som er et kjedelig, slitsomt og monotont stykke musikk.

Derimot er det flere låter av betydelig kvalitet, deriblant Verdens Største Land, som utpeker seg som det nest beste sporet på plata, i tillegg til den nydelige åpningen Grønt Lys I Alle Ledd, samt En Vill Hest, som virkelig får frem Casiokids afroinspirasjon.

Skulle du, som meg, ha kjøpt alle singlene så fort de kom ut i løpet av fjoråret, så er det likevel god grunn til å kjøpe Topp Stemning På Lokal Bar. Her er følger det nemlig med en bonusdisk, med coverlåter og remixer.

Det beste herfra er de to remixene av Axemax & Big P, som har remixet Casiokids aller beste låter, Fot i Hose og Verdens Største Land, der de har skapt hakket mer dansbare og hardere remixer av begge låtene.

Derimot blir det litt problematisk med remixene fra Captain Credible, som med sine hjemmelagde synther og trommemaskiner er kanskje en ennå mer leken musiker enn Casiokids, og her blir en tung overbelastning av moro, og det ender opp som småkjedelig.

En annen ting som er litt svakt ved bonusdisken er at det er kun remixer av nevnte Fot i Hose og Verdens Største Land. Jeg skulle gjerne sett remixer av andre Casiokids-høydepunkt som Grønt Lys I Alle Ledd, En Vill Hest og Gomurmamma.

Alt i alt koker Topp Stemning På Lokal Bar til følgende sak – det trenger ikke være krevende eller perfekt for å være fantastisk. Noen ganger holder gode, og enkle poplåter med ekstremt godt humør. Dette er musikk for barn i alle aldre.Casiokids på Myspace