Patterson Hood og sørstatsrockerne i Drive-By Truckers fortsetter sitt dypdykk i de mørke sidene ved menneskers liv og virke. Og der er mye å ta fatt i. Flere av låtene tar utgangspunkt i virkelige hendelser.

Selv om The Big To-Do er sagt ikke å være et konseptalbum på linje med mesterverket Southern Rock Opera, finnes det en slags rød tråd her. Det handler om enkeltmenneskers (dårlige) valg og dets konsekvenser. Det er hudløst og bunnløst i sin fortvilelse og svik, enten det handler om faren som forlater familien i åpningskuttet Daddy Learned to Fly:

“Daddy's gone away and no one can tell me why
Mommy's been so sad since Daddy learned to fly”


eller fyll og selvmedlidenhet som i The Fourt Night of My Drinking:

“On the fourth night of my drinking I had to go it all alone
As my friends list was shrinking and I was sinking like a stone”


Drive-By Truckers traver videre i opptråkkede spor. En løype de har gått opp i over et tiår, kultivert og dyrket på en slik måte at de lenge har vært sørstatsrockens ypperste orkester. Nå er det fortsatt en variant av inspirasjonskilden Lynyrd Skynyrd i aktivitet, men det er en helt annen kraft og et mer autentisk uttrykk i prosjektet til Patterson Hood og Mike Cooley.

En stadig skiftende besetning har gitt nye muligheter og som på forrige studioskive får bassist Shonna Tucker slippe til både som låtskriver og vokalist. Spesielt vellykket er pianoballaden You Got Another som handler om smerten det gir å se sin kjære finne seg en annen.

Platen ellers beveger seg stort sett i et rocka landskap med innslag av køntri, honky tonk og blues. Det er friskt og umiskjennelig sørstatsrock med en tett gitarrekke som gir et tung og seigt øs. Av og til ligger det et orgel eller et piano i bunn, og i sum er det et Drive-By Truckers vi har lært å kjenne siden debuten Gangstabilly i 1998.

Skiva gir en følelse av å sitte ringside i et dunkelt og røykfylt roadhouse, omgitt av skivas mange trøblete sjeler som sittende alene over et glass gjennomlever livets brutaliteter slik de blir fremført av et opplagt Drive By-Truckers på en lav og smal scene. Ingen danser og ingen smiler. Drive-By Truckers synger om sårhet, svik og straff som ingen kommer uberørt fra. Men for mange blir musikken likevel en flukt om enn av midlertidige karakter.

Skiva er innspilt i løpet av noen intense uker for nærmere et år siden, men bærer ikke preg av hastverk og tidspress. Likevel er ikke The Big To-Do skiva å trekke fram for nye lyttere. Slik sett havner den lenger bak i køen fordi det skorter litt på låtsiden selv om den store menigheten får sitt og vel så det.

Nettsiden til Drive-By Truckers