Sogningene i Vreid slipper i disse dager sin femte skive titulert "V". Med oppegående skiver i bagasjen og drøssevis av livejobber har Vreid tatt en sentral posisjon i det norske metal-miljøet. Flere av medlemmene var tidligere med i bandet "Windir" som måtte gi seg etter dødsfallet til vokalist "Valfar" i 2004.

"V" fortsetter på mange måter der forrige skiva slapp. De har hele tiden jobbet målrettet mot et eget uttrykk som nå for alvor begynner å sitte. Vreid er ingen monoton affære. De blander inn forskjellige temaer og stiler og lar på en måte dette bli sitt eget sound. Fra tradisjonell blackmetal til thrash, til mere nasjonalromantiske melodilinjer. Det er både dynamisk og aggressivt på samme tid.

Første låta; "Arche" hamrer inn albumet på en fortreffelig måte. Taktfast, fengende, men også orginalt. Vreid fremstår her som en selvsikker maskin du flytter deg for. Og dette gjelder for flere av partiene utover. Tøff riffing med solid backing. Høyt tempo og plenty av energi.

Men Vreid er ikke bare hypp på å tøffe seg. De har og forkjærlighet for det mere lavmelte og stemningsfulle. Jeg skulle gjerne sett at flere av disse partiene hadde sitti bedre. Det er ikke engasjernede, for ikke å si suggerende nok. Melodiene mangler en visjon, vi skal liksom ingen steder. Og dèt blir kjedelig når partiene er for lange eller kommer for ofte.

Samtidig fungerer dynamikken mellom oppe og nede ganske godt. Låtene er solid skrevet, og ser vi bort i fra noen stillestående partier passer alt bra sammen. Den røde tråden er på plass. Lyden er klar og tydelig, noe som passer bandet. "V" er en melodisk, godt gjennomarbeida skive. Dessverre greier den ikke å holde på oppmerksomheten gjennom alle ni låtene. Majoriteten av materialet holder allikevel mål og Vreid står fortsatt høyt i kurs i 2011.

Vreid.no