R.E.M. er tilbake med studioplate nummer femten tre år etter Accelerate. Da Accelerate ble sluppet var det mange som fikk troen tilbake på Athens-gutta etter den småkjipe Around The Sun fra 2004. Det var mer vitalitet og driv i Michael Stipe & co enn det man hadde hørt på en stund og de har til dels greid å holde tak i dette på Collapse Into Now.

Det starter med den litt kjedelige Discoverer. Låten bygger opp mot noe men tar aldri helt av. Singelen Ûberlin låter mistenkelig likt Drive fra Automatic For The People-tiden men er absolutt et greit singelvalg.

Oh My Heart er en klassisk R.E.M.-ballade med den lett gjenkjennelige vokalen til Michael Stipe i front og stemningsfull gitar av Peter Buck. It Happened Today med gjestene Eddie Vedder og Joel Gibb (Kjent fra The Hidden Cameras) som korgutter låter også klassisk R.E.M. men blir etter hvert litt kjedelig.

Da er det bra at gutta kan trøkke på med rockefoten på Alligator_Aviator_Autopilot_Antimatter med Peaches, Patti Smith og ikke minst Lenny Kaye som drar en liten gitarsolo på toppen av det hele. En virkelig herlig låt mye takket være gjestene. Det rocker bra og det virker som om man slipper seg litt mer løs enn på de andre låtene på Collapse Into Now.

Patti Smith gjester også på avslutningslåten Blue som er platas lengste låt på over fem minutter. En sløy avslutning på en plate som absolutt låter bra, til tider, men som viser et band som er litt fanget i sine egne formler og ikke finner på noe særlig nytt og originalt. Noen av låtene har vi hørt før (bokstavelig talt) og også i bedre versjoner, men det er greit for alternative-rockens Rolling Stones å ha en eller to nye låter å spille på sin neste stadionturne.