Utallige metalband kan gaule om død til kyrne kommer hjem, men ytterst få kan sies å ha like mye erfaring med bortgang som polske Decapitated. I 2007 gikk besetningen tapt for to vitale medlemmer etter at en bilkollisjon tok livet av trommeslager Witold ”Vitek” Kiełtyka og sendte vokalist Adrian ”Covan” Kowanek i koma. I ettertid kan ulykkesdatoen oppsummeres som en av daumetallens sørgeligste dager.

From pain to strength” har vært ensemblets motto siden den gang, og balansen mellom det majestetiske mørke og det strukturherjende komplekse utfordres atter en gang på Carnival Is Forever. Ledet an av Viteks bror, gitarist Wacław ”Vogg” Kielłtyka, har den ferskeste Decapitated-troppen vært samlet under navnet siden 2009. Og med plate nummer fem flekser de nå ekstremmetallmuskler av steroideproporsjoner.

Det herlige med Decapitated, er at gruppen mestrer å holde på en standhaftig, men dynamisk signatur i den stadig voksende sjangeren de tilhører. Det hele er umåtelig teknisk, men gjort med en blodtørstig iver ikke mange kolleger er i stand til å kopiere. Idémyldringen har vært der siden den kløktig titulerte skiven Winds of Creation ble sluppet av noen brutale unge herrer ved begynnelsen av dette millennium, og eksperimenteringen fortsetter med Carnival Is Forever.

Den manisk drivende 404 byr på en skjerpet matematisk side ved bandet, mens det grandiose tittelkuttet rommer flere pustepauser av det mer organiske slaget. Finalesporet er en utelukkende akkustisk affære, men flere truende tilbakelente stunder er å finne gjennom hele langspilleren. I sin helhet er albumet det naturlige trinnet videre fra Organic Hallucinosis, som fortryllet grimme sinn tidlig i 2006. Men med fiffige sidesprang og et alltid like friskt fokus på groove gjøres det klart at Decapitated ønsker alt annet enn å bli erklært kunstnerisk død.

Savnet etter Covan er fremdeles stort, men det er en verdig erstatter Decapitated besitter i Rafael Polanski. Han når riktignok aldri de samme høydene som førstevokalisten gjorde med sin dype, gutturale røst, men går ypperlig med nyere musikalske tilnærminger og vel så det. En likaktig beskrivelse kan gis de øvrige nyskuddene, som sørger for en harmonisk opprettholdelse av både dynamikk og maskingeværtempo.

Til tross for alt Decapitated har vært gjennom, har kvartetten prestert å levere det som trolig er årets death metal-skive. For denne storheten skal det godt gjøres å være like briljante som viljesterke, men Carnival Is Forever er et definitivt bevis på en superlativ yteevne, for ikke å snakke om den beste tenkelige hyllest til en fallen kamerat og broder.

Decapitated på Myspace