San Francisco-bandet og Pitchfork-yndlingene Girls har nyss gitt ut sin tredje plate. Etter den flotte debutplata Album og den minst like flotte EP’en Broken Dreams Club har de etter min mening toppet alt sammen med den tidvis stilforvirrede, men glimrende gjennomførte Father, Son, Holy Ghost. Girls med låtskriveren Christopher Owens i front har laget en plate spekket med referanser til pop/rock-historien, som strekker seg fra Beach Boys og lekker vestkystrock, via Pink Floyd-prog til tung bluesrock. At et band ikke helt klarer å bestemme seg for hva slags musikk de egentlig skal spille behøver ikke å være et positivt trekk, men for Girls sin del fremstår dette som et lekkert overskuddsprosjekt spekket med strålende poplåter.

Åpningsduoen Honey Bunny og Alex gir bud om sol, sommer og surf. Det er lett og det er nydelig. Så er det tid for platas første stilbrudd. Låta Die låter som Deep Purple. Tungt riff med syrete gitarsolo over, og når vokalen kommer inn klarer jeg ikke å unngå å tenke på Deep Purple-klassikeren Hush.

Vomit er også et av disse stilbruddene som får lytteren til å spisse ørene litt ekstra. Variasjonen i låtmaterialet gjør plata om til en slags forundringspakke. Når jeg hører på Father, Son, Holy Ghost sitter jeg spent og venter på hva som venter i neste låt, sjøl om jeg har hørt plata flere ganger. Hver gang blir jeg overrasket og imponert over lekenheten i låtene til Girls.

Tekstene kretser rundt kjærester, eks-kjærester, Owens mor og andre nære ting, som dopmiljøet i San Francisco. At Owen sjøl ikke er helt fremmed for kunstig stimuli kommer ikke som noe stort sjokk, og Forgiveness skal også være skrevet etter en syretripp. Men mest av alt er dette altså en plate om kjærlighet. Da er det meget treffende at den samtidig føles som en kjærlighetserklæring til musikken og pophistorien.

Plata er produsert av den andre halvparten av Girls, Chet White, og låter upåklagelig. Det er rett og slett en plate fylt med vellyd og gode låter. Det er godt gjort å gjøre en plata så inspirert av andre band til noe så originalt og friskt som Father, Son, Holy Ghost er.
Girls på Myspace