Hva får du hvis du blander sammen to medlemmer fra ”Obliteration” og èn fra ”Audiopain”?

A: Et dritfett thrashband
B: Et Sting-coverband
C: Vet ikke

Riktig svar er naturligvis A. Og det noe så inderlig også. For et par år siden slapp de den herlige skiva ”Divinity of Death”, en skive det oser aggresivitet, faenskap og ekte metal av. Nå er Nekromantheon ute med langspiller nr to, titulert Rise, Vulcan Spectre”. Og hvis du trodde at bandet hadde mista det siden sist må du tro om igjen, for her snakker vi om en av de beste nosrke thrash-skivene noen sinne!

Nekromantheon blir ofte omtalt som paraleller til gamle thrashband som regjerte på åtti-tallet. Kreator, Slayer, Sodom, Exodus og Sepultura blir ofte namedroppa i samme forbindelse. En likhet kan man sevsagt spore, vi snakker jo tross alt thrash metal, men Rise, Vulcan Spectre” kunne ikke kommet i 1984. Den er råere og mer aggresiv enn selv den drøyeste metalen fra begynnelsen av dette tiåret. Mest pga produksjonen, men også måten riffa er laget på vitner om at vi nå befinner oss i 2012.

Vi snakker om en treffsikker skitten produksjon med trommer og vokal langt fram i lydbildet. Skiva er spilt inn i deres eget studio på Kolbotn, noe sluttresultatet forteller var en glimrende løsning. Selv om det er riffbasert musikk vi snakker om ligger gitarene en smule bak. Ikke for langt, bare langt nok til at de andre instrumentene også får sin rettmessige plass. Men det riffgitarene gir fra seg i lydbildet tar sologitarene hardt igjen. Hver gitarsolo kommer som et lyn inn i lydbildet og legger seg over alt annet. Ganske overdrevent, men ganske så fett også.

Det meste på Rise, Vulcan Spectre” er i bunn og grunn optimalt! Riffa er vasse, soloene er fete og vokalen er streng som faen. Hele bandet spiller ypperlig og har uten tvil knekt koden til hvordan man lager heftig thrash metal.

Men kvalitet i hvert ledd låter altså Nekromantheon helt kanon. Men et bein i nostalgien og et bein i denne forferdelige nåtiden gir de ut en plate som fort kan få stor oppmerksomhet så vel i utlandet som her hjemme. Kreator og Slayer sitter ved ett bord. Aura Noir og Nekromantheon sitter ved ett annet. I 1984 var det reinspikka thrash som gjaldt, i 2012 er det reinspikka blackthrash!