4. desember 2010. Konsertlokalet, Garage i Oslo skal holde sin siste konsert. Raga Rockers skal opptre. Det er slik bandets nye plate Fritt Liv ble til. Som Michael Krohn sa selv til musikknyheter.no, så er det en live- plate som ble tatt opp på slutten av deres forrige turné. "Litt greatest hits, litt skjulte perler". Det er et album som Krohn selv beskriver som et av de beste live- albumene han noensinne har hørt.

Det er vanskelig å ikke like Fritt Liv med en gang. For det første er lyden utrolig bra, all ære til Hugo Alvarstein som mikset plata. Det er lite som tyder på at dette er en live- innspilling, og kvaliteten på skiva er bedre enn mange av de tidligere albumene fra Raga. For det andre, så er det grunnstammen, de opprinnelige medlemmene i bandet som står sammen på scenen. Michael på vokal, Livio på bass, og Jan på trommer.

Skiva starter med låta Radiator. Det første man hører er publikum på Garage som heier frem Krohn og gutta; "Raga, raga". Med dette får man med en gang følelsen av at man står i blandt publikum. Igjen, må det trekkes inn hvor god lyden er på denne plata. De første strofene av Radiator som kommer etter at publikum har roet seg imponerer noe grådig. Bare dette gjør plata et mesterverk i seg selv.

Nå skal ikke all æren gå til lydmikseren. Det er tross alt Raga som er stjernene på plata, og de viser tydelig at de ikke er for gamle enda. Selv om Krohn sa til dagbladet.no at han mente at ingen av de gamle rockerne eldes med stil, så beviser Fritt Liv- skiva noe helt annet. Det er lite som ikke er stilfullt med Garage- opptreden til gutta. De klarer fortsatt å opprettholde den kraften som de hele tiden har hatt, og låt etter låt vises dette bare enda bedre.

Allikevel skal man ikke nekte for at det mangler noe av den ungdommelige energien som bandet hadde på 80- og 90- tallet, og man hører på stemmen til Krohn at han er eldre. Men dette er ikke noe som gjør plata dårligere. Raga Rockers har tross alt drevet på i 30 år nå, og alle som hører plata burde vite at dette er tilfellet. Personlig er ikke alderen på gutta noe som trekker ned. De imponerer som aldri før, og Fritt Liv er kanskje det beste som har kommet fra Raga Rockers.

Høydepunktene, hvis man klarer å velge ut noen, er Full tank, Doktor, doktor, Paradox og selvfølgelig Noen å hate.

Skiva, som blir gitt ut i morgen er en del av bandets markering av deres 30 års- jubileum, og den vil også være tilgjengelig i begrenset opplag på vinyl. Dette blir sammen med festivalturné i sommer mest sannsynlig det siste fra Raga, skal vi tro Krohn selv, og det blir trist at de skal gi seg. Allikevel kunne de ikke avsluttet på en bedre måte. Fritt Liv er en ekstremt god live- skive, som viser Raga fra alle sine beste sider.musikknyheters intervju med Michael Krohn

Raga på facebook