Foto: Dan Mariner
Bodøbandet Kråkesølv har gitt ut plater i ti år, og må snart regnes for å være veteraner i norsk musikkliv. De har gitt ut fem LP-er, og jobber nå med den sjette. I forkant av dette, slipper de i dag både singel og video til låten Hundre runda rundt sola samles i ett sekund. Låta er skrevet av Fredrik William Olsen og videoen er regissert av Martin Bremnes. Her får vi se en litt annen utgave av bandet, denne gang ulastelig antrukket som «dansebandet på livets skoleball». I forbindelse med slipp av singel og video, tok vi en liten prat med gutta.

Beskriv den nye singelen for lytterne.
Hundre runda rundt sola samles i ett sekund er noe så sjeldent som en utelukkende positiv låt. Ingen bismak eller skjult lengsel. På denne låta har vi latt all skam fare, og vi har omfavnet det moderne nordnorske pop-soundet.

Fortell litt om tittelen på låta.
– Låten prøver å skildre evigheten i øyeblikket. At fortid og framtid ikke eksisterer er noe de fleste vil anse som en sannhet, men det er sjeldent den innsikten føles ekte. «Hundre runda rundt sola samles i ett sekund» beskriver det øyeblikket der tiden opphører å eksistere samtidig som alt som har skjedd og vil skje skjer på samme tid. Kortere fortalt er det en låt om et magisk møte på et nachspiel i Finnmark.

Er singelen representativ for det kommende albumet?
– For å være helt ærlig så har vi faktisk enda ikke bestemt oss helt for hvilke låter som skal med. Vi er i den fantastisk heldige posisjonen at vi har flere låter på harddisken enn det som kreves for å fylle en fullengder. I prosessen med å lage den kommende plata har vi tatt oss god tid, utforsket låtene og forsøkt å rendyrke soundet litt etter hva som passer den enkelte låta. På Hundre runda rundt sola samles i ett sekund har vi hatt det gøy med å se hvor svær vi kunne få den.

Hva er det lytterne kan glede seg spesielt til når det gjelder det nye albumet?
– Det nye materialet kommer til å låte litt mer lekent og løssluppent enn før. Det er vel et resultat av at vi har syslet med ting i vårt eget tempo. Det blir mer klapp, knips og Les Paul. Albumet kommer også til å inneholde mer intime og «nedpå» låter samt psykedeliske, gurglende fuzz-epos som sparker deg i trynet.

Når kommer det nye albumet?
– Vi sikter oss inn på 2020 en gang. Planen er å gi ut noen singler fremover og lodde stemninga.

Hva er ideen bak musikkvideoen?
– Vi har snakka lenge om at det er på tide med en musikkvideo hvor bandet faktisk er med. Men performance-biten har vi alle sett på som ei utfordring. Vi har vært livredde for at det skal bli flaut på grunn av vår noe manglende rockestjerne-utstråling på scenen, men med et karikert oppsett i form av skoleball-setting, smokinger og glorete backdrop, tar man litt av brodden av det. Det er en slags idé om å prøve å si noe om relasjonen mellom mennesker i løpet av livsløpet, og hvordan en slags mystisk ro og trygghet til slutt overmanner oss. Martin Bremnes var helt sjef fra dag én og har en enorm del av æren for at vi faktisk har klart å gjennomføre det å lage en musikkvideo hvor bandet er med!

Med bakgrunn i musikkvideoen, kommer vi til å få se hele gjengen stille i smoking på scenen?
– Skuffende nok kommer vi ikke til å stille i smoking på neste turné. Det har vi rett og slett ikke råd til!
Facebook-siden til Kråkesølv