Med sin helt unike sound og sjanger «fjellsurf», byr Monalia på et musikalsk landskap fylt med kontraster. Vi går fra det tunge og mørke til det lette og lyse, alt svøpt i et slør av melankoli.

Da Monalia slapp sin nye singel «Somebody Else» tidligere i år, rakk de så vidt å ha releasekonsert før koronaen kom og la lokk på alle fremtidige spilleplaner. I stedet har de fått laget en musikkvideo der Cartoon Network møter David Lynch, tegnet og animert av kunstneren Maria Maaneskiold.

Maria Maaneskiold er en visuell multimediekunstner med base i Oslo. Hun er mest kjent for sine malerier og animasjon, og har nylig inngått en samarbeidsavtale med Collective Fashion Art som har jobbet med blant annet Bjarne Melgaard, Maria Pasenau og Anja Carr.

Med en leken fargepalett og et hint av det nifse og uhyggelige, utforsker Maaneskiold identitet, narsissisme og traumer, for å stille spørsmål ved hvordan de tingene vi opplever endrer og former livene våre.

– Musikkvideoen er i sin helhet skapt av Maaneskiold alene, fra idé til regi og animasjon, og hun har fått frie tøyler til å gjøre sine egne tolkninger av «Somebody Else» sier bassist Bendik Dræge Orvan.

Låta har den umiskjennelige Monalia-signaturen, der det melankolske møter håpet, slik at musikken blir litt som den magiske skumringstimen; der mørket møter lyset. Denne følelsen har Maaneskiold tolket og forsterket ved hjelp av nydelige tegninger og finurlig symbolikk, som gjør at du kan se musikkvideoen flere ganger og fortsatt oppdage nye ting.

– Den opplevelsen jeg fikk av å virkelig sette meg inn i låtteksten, og la den synke inn, kan jeg nå dele med andre. Og det er en av grunnene til at jeg virkelig koste meg med å jobbe med dette prosjektet. Historien kan tolkes på forskjellige måter av forskjellige mennesker, men jeg tror at de som opplever den, vil dele den følelsen med å kjenne seg igjen i historien, sier kunstneren.

Gjennom sin animasjon håper Maaneskiold at hun gjør det mulig for folk å forstå betydningen av låten raskere, og på en mer meningsfull måte enn de kanskje ville gjort i en annen setting.

– Det er utrolig gøy å se hvordan Maaneskiold treffer så godt på følelsen, samtidig som hun drar deg med videre inn i en dypere historie. Du kan kanskje si at hun har klart å gi låten og teksten et enda større tolkningsrom, sier vokalist Stine Helén Tunstrøm.

Forsidefoto: Svein Petter Nilsen