Mobilfoto: Cristoffer Paulshus

Det er nok ikke reint få som har reist til Copenhell først og fremst for å se Tool. Det notoriske bandet har holdt det gående av og på siden tidlig på 90-tallet, men er som kjent mildt sagt sparsomme når det kommer til utgivelser. Heldigvis nærmer deres femte album seg med stormskritt. Og med albumutgivelser kommer turne. Dessverre gikk ikke turen innom Norge denne gangen (heller), men en tur til København er absolutt ingen sak for å oppleve dette bandet.

Som en av de som først oppdaget gleden ved festivaler året etter at Tool besøkte Odderøya og Quartfestivalen i 2006, og som har hatt de på min konsert-bucket list siden, kan jeg melde med en gang at Tool overhodet ikke skuffet. Tvert imot. Det var bedre enn jeg turte å håpe på.

Med vokalist Maynard James Keenan trukket bak på scenen, understreker bandet at musikken er i fokus, og at vokalen bare er et annet instrument. Ingen stjernenykker, men samtlige skinner på scenen på sitt vis. Konserten åpner med Ænema, som går videre i The Pot og Parabola. En kan jo knapt drømme om en bedre start. De to nye låtene Descending og Invincible låter fantastiske, men blir forståelig nok litt anonyme i en setlist fylt med hits. Det lover samtidig svært godt for den kommende utgivelsen. Det beste med konserten var allikevel ikke setlisten (og den var nær perfekt), men ferdighetene til de individuelle musikerne, kombinert med svært god lyd. Jeg får frysninger bare av tanken.

Den eneste låta jeg personlig savnet i denne konserten var Lateralus, og etter at Stinkfist avsluttet showet stod jeg med en følelse av at førstnevnte låt ville vært en spektakulær encore. Men man kan ikke få alt her i verden. Når det eneste man har å trekke på er at konserten ikke var litt lengre, understreker det bare hvor bra det faktisk var.

Briljante låter fremført av eksepsjonelle musikere, et fabelaktig lysshow og bakgrunnsanimasjoner, kombinert med en strålende flott aften, er i sum en konsert de fremmøtte sent vil glemme. Man får bare håpe og be om at noen snart punger ut og plasserer Tool på en norsk scene i nærmeste fremtid.