Foto: Per-Otto Oppi Christiansen

Det er ikke ofte vi får besøk av interessante band fra Minsk her i byen. På Blå i går kveld fikk en tilnærmet fullstappa klubb omsider nærkontakt med trioen i fra øst. I snaue halvannen time serverte de ypperlig, nær gotisk og minimalistisk postpunk fra aller øverste hylle. Det både lukter, smaker og lyder av Berlins regntunge 80-tallsgater. Ikke så rart kanskje, da Berlinbaserte Detriti Records står for utgivelsene. To langspillere har de gitt ut, Etazhi (2018) og S Krysh Nashikh Domov (2017) + et par singler.

Bandnavnet betyr noe sånn som «hus er stille». Underlig nok. Og naturligvis er kveldens setliste basert på låter fra disse to utgivelsene. En annen pussig og svært gledelig sak for undertegnede, er at publikum denne kvelden er sånn ca. 50/50 gamliser og unge studenter som vet å sette pris på musikk som utelukkende tar oss 35 år tilbake i tid, det hele drapert i deres særegne, velklingende og iskalde nåtids innpakning.All den tid alle tekster er på russisk, stemningsfullt og vakkert fremført, i dyp, nærmest monoton moll, er det problematisk for de fleste å synge med. Titler på samtlige låter er altså på russisk, og mitt kyrilliske tastatur (og vokabular) er i beste fall begrenset - det ville blitt Google-translate-funny hvis vi skulle prøvd oss på en slags oversettelse - eller gjengivelse, for den saks skyld, av kveldens låtmateriale.

Men publikum kan overraskende godt sin Molchat, og begeistres og nikker anerkjennende med når kjente og tildels smekre dansbare toner fyller rommet. Jeg antyder altså tilløp til dans i fremre rekker. Det er heller ikke spesielt ofte artister tar trappen ned fra backstagen på Blå i sånn omtrent 3 byks og slenger på én låt til når både band og publikum tror det hele er over. Det kalles spilleglede.

Jeg tør påstå at dette må være noe av det flotteste den hviterussiske musikkscenen har å by på i 2020, og det skal bli riktig så spennende og følge dette bandet fremover. Jeg blir heller ikke nevneverdig overrasket hvis disse blir å finne på en festival nær deg, kanskje ikke år, men vi har da god tid. Har vi ikke?

Spasiba kamerater.

Sjekk dem ut på Spotify NÅ!