Foto: Johannes Andersen

Da Luke Combs ble annonsert til Oslo Spektrum for et års tid siden, var det tre typer mennesker. De som ble overrasket over at den solgte ut i løpet av noen få timer: de som ikke ble overrasket over at den solgte ut i løpet av en time, og de som ikke visste - og nok fortsatt ikke vet - hvem Luke Combs er.

I USA er mannen med balsamstemmen forlengst en country-stjerne. Med fire album utallige listeplasser på både album- og singlelister og nesten ni milliarder streams har Luke Combs etablert seg på den musikalske scenen. Men i motsetning til de fleste andre country-artister har Combs klart noe mange aldri gjør, iallfall ikke uten å slipe ned musikken til mer generell pop - han har klart å nå ut til et publikum utenfor country-sfæren. Hans cover av Tracy Chapmans "Fast Car" har nok bidratt mye til dette i USA, men uten knapt noe spilletid på de store norske radiokanalene eller oppmerksomhet i norsk media, var det overhodet ikke selvsagt at han kom til å selge ut Oslo Spektrum i utgangspunktet, og enda mindre i løpet av en dag.

Men i går kveld var konsertdagen endelig kommet, og et stappfullt Spektrum, fylt av et voldsomt bredt register av mennesker, var mer enn klare for countrystjernen. Her var det cowboyhatter, rockere, punkere og alt der i mellom, i alle aldre og generasjoner og Combs med band ble møtt av et enormt jubelbrøl da de tok til scenen etter to support acts.

Foto: Johannes Andersen

Combs er, til tross for en stor stemme, en relativt introvert artist, men har god kontakt med publikum der han vandrer frem og tilbake på scenen. Han får også stor hjelp av et karismatisk sju-mannsband som ser ut til å kose seg glugg ihjel på scenen. Et av konsertens mest sjarmerende øyeblikk kom da Combs introduserte bandet ved å, gjennom et fantastisk medley, gi hvert bandmedlem noen sekunder i rampelyset mens de spilte hver sin snutt som frontfigur. En veldig flott måte å vise frem et backingband med store talenter som vanligvis står i skyggen av sine soloartister.

Nydelige "Love You Anyway", "Beautiful Crazy" og, selvsagt, "Fast Car" fikk allsang fra de mange tusen fremmøtte, mens joviale "When It Rains It Pours" og "She Got The Best Of Me" var konsertens store høydepunkter for mange av de fremmøtte, og publikumskoret fikk en tilsynelatende overrasket Combs til å glise svært så bredt.

Drikkeviser i diverse drakter er det flust av i country, og så også hos Luke Combs, og hans joviale fremtoning kom frem da han fikk overlevert to ølbokser på scenen, ga en til publikum, og "shotgunna" sammen med publikummeren (du vet den erkeamerikanske drikkemåten hvor man stikker hull i boksen og drikker alt på bare noen få sekunder?) før han kastet boksen og vi fikk høre den fengende "1, 2 Many".

Foto: Alyssa Nilsen

Mot slutten av konserten virket Combs småsliten og påpekte at han slet litt med stemmen og trengte drahjelp fra publikum, men peiset på videre, og stemmeproblemene var overhodet ikke merkbart for publikum. Hjelp fra publikum fikk han likevel, og "Beer Never Broke My Heart" avsluttet konserten som nok et høydepunkt.

De 9000 publikummerne som hadde ventet et helt år på denne konserten fikk servert en vanntett konsert uten de store pustepausene, Combs og band holdt energien oppe det aller meste av kvelden, og en av de få tingene man kan utsette på konserten var at den var så altfor kort, bare knappe halvannen time, fra en artist med såpass mange låter i bagasjen. Men Combs lovet på tro og ære å komme tilbake så raskt han bare kan, han ble nok også litt overrasket over hvor populær han faktisk var i lille Norge.

Luke Combs på Instagram
Luke Combs på Spotify