Trondheimsfestivalen Pstereo er godt i gang med bookingen til neste års festival, og i dag ble tre nye artister bekreftet til festivalen: Ida Jenshus, SOAK og Susanne Sundfør.

Ida Jenshus

Det er mildt sagt på tide at Ida Jenshus får en egen spot på Pstereo-programmet! I fjor gjestet hun scenen med bandet Sugarfoot, men denne gangen er det Ida Jenshus og hennes band som utgjør det alternative countryalibiet på Marinen.

Mye har skjedd siden utgivelsen av debutalbumet «Color of the Sun» i 2008. En solid countrybakgrunn ispedd Jenshus' popteft og medlåtskriver og multiinstrumentalist Alexander Pettersens låtproduksjonsevner har trådd Jenshus' sti, og to fullengdere og en EP senere er 27-åringen fra Steinkjer kanonisert som hele Norges countrybauta. Det skal derimot sies at Jenshus ikke kan plasseres direkte i en countrybås – hun beviser gang på gang at hun har et sjangeroverskridende låtskrivertalent. Senest påEPen «Let it go» fikk vi høre henne ta et friskt steg til siden, hvor hun beveger seg gradvis fra countryuniverset og inn i et musikklandskap preget av 60-tallsrock.

«Nok en gang strekker hun seg med dristighet mot et enda friere musikalsk landskap», skreiv Aftenposten og ga EPen terningkast fem. Dagbladets anmelder til med seks øyne på terningen, og proklamerte at «den 32 minutter lange ep-en kan ta pusten fra deg». La Ida Jenshus ta pusten fra deg på Pstereo 2015!
SOAK

«Age be damned. Talent shouts louder» var det musikkpublikasjonen NME sa om artisten SOAK da hun ga ut EPen «Blud» tidligere i år. 18 år gamle Bridie Monds-Watson fra Derry i Nord-Irland går under aliaset SOAK, som er et portmanteau av ordene «soul» og «folk».

Siden utgivelsen av EPene «Trains» og «Sea Creatures» i 2012 (året hun fylte 16) har SOAK trollbundet kritikere så vel som publikum med sin nydelige stemme og sitt enestående låtskrivertalent. Tidligere i år slapp hun den tidliger nevnte EPen «Blud» på CHVRCHES-labelet Goodbye Records, og i november lanserte hun den første singelen på plateselskapet Rough Trade records, «B a noBody», med B-siden «Shuvels».

Med full overbevisning evner den unge iren med sitt låtmateriale å gi innsikt i kompleksiteten i et menneskes indre liv: det er sårt, ærlig og strippet for staffasjer. Nylig ble hun nominert i BBCs «Sound of 2015», en avstemning hvor musikkritikere og bransjefolk går sammen for å finne de mest lovende artistene, hvor Adele, Haim og Little Boots er blant tidligere vinnere.I 2015 gir SOAK ut sin første fullengder, og vi spår at 2015 blir SOAKs år.
Susanne Sundfør

Vi overdriver ikke når vi sier at Susanne Sundfør er en av de beste popartistene vi har her til lands, noe singler, låtsamarbeid og plateutgivelser underbygger gang på gang. Der debutskiva «Susanne Sundfør» og oppfølgeren «Take One» befinner seg i et klassisk musikkunivers har lydbildet tilnærmet seg mer og mer en elektropopsymbiose.

Det var med konseptalbumet «The Brothel» Sundfør for alvor slo gjennom, og skiva endte opp med å bli det nest mest solgte albumet i Norge da det kom ut i 2010.I 2011 fulgte hun opp med «A Night At Salle Pleyel», et instrumentalalbum som bærer preg av at Sundfør gjør ting akkurat som hun vil. Nok en gang skulle hun bergta lytterne med sitt femte album, «The Silicone Veil» (2012), en dyster og dramatisk popbauta i verdensklasse.

Med hennes seneste solosingel «Fade Away» er det mye som tyder på at albumet «Ten Love Songs» som slippes til neste år blir et par hakk mer feelgood enn forgjengeralbumene, men det betyr ikke at orkestreringen blir mindre perfeksjonert, at den fantastiske stemmeprakten ikke får nok spillerom eller at Sundførs skjellsettende komponeringskunst blir mindre gripende av den grunn.

Tvert imot beviser det at hun evner å skyve grensene for egen musikkproduksjon.Kombinasjonen av et elektronisk lydbilde og haugalendingens magiske vokal gir en unik sound, og hennes bakgrunn som artist i jazz- og klassisksegmentet får gjenklang i låtmaterialet hennes. Hun samarbeidet med M83 på soundtracklåta «Oblivion» til filmen med samme navn og har skrevet musikkhistorie med Röyksopp på spor som «Running to the Sea» og «Save Me». Nå ser vi virkelig fram til å få besøk av Sundfør på Pstereo, så får vi høre i hjel albumet «Ten Love Songs» i mellomtiden
(Susanne Sundfør foto kreditt: Sofia Fredricks Sprung)