Det er usikkert hvor og når Vaporwave oppstod. I følge en artikkel i Chicago Reader, oppstod sjangeren i 2011 da Laserdisc Visions publiserte albumet New Dreams LTD. Men siden det ble plukket opp relativt fort og utviklet like fort, er det vanskelig å si.

Vaporwave er høyst inspirert av, og en slags blanding av EDM (electric dance music), New Age, 80-talls smooth jazz og funk og indiesjangere som chillwave og seapunk. Et viktig element innenfor sjangeren er sampling. Sampling er å ta et utsnitt fra en annen låt/et stykke og sette det inn i egen låt.

En vanlig metode for å skape Vaporwave er å sette ned senke farten (BPM) på en 80-talls disco eller funklåt. Disco og funk er fullt av bass og sterke synthlyder og har et relativt tight lydbilde. Men i slow motion blir lydbildet veldig annerledes. Det blir omtalt som "syremusikk" på grunn av det ekstreme, og etter noens mening avslappende sound.

Bruken av billedkunst er også viktig innenfor Vaporwave-miljøet. Gjengangere er Windows 95 logoen, gresk skulpturkunst, moderne japansk kunst og ekstreme mengder med farger. Bilde av Vaporwave er en god beskrivelse av musikken; en blanding av nytt og gammelt, med en hel del ekstra på.

Vaporwave er en sjanger som fortsatt er under utvikling, og derfor er det også stor variasjon innenfor den. Her kommer en spilleliste med låter som er fine å lytte til hvis du ønsker å oppleve den nye, litt sjenerte men spennende sjangeren!

Hør listen på Spotify:Følg oss på Spotify for flere ukentlige lister!