I denne episoden av Fotnote snakker Askeland om sakprosaboka Tilbake til Lemberg av Phillipe Sands. Dette er en sakprosabok hvor Sands undersøker nærmere sin egen slekt med bakgrunn i byen Lemberg. Byen heter i dag Lviv og ligger i Ukraina. Den tilhørte tidligere Polen og ble i en periode under 2. verdenskrig styrt av Tyskland. De tyske nazistene brukte navnet Lemberg på byen. Les mer om boka herAbonner på Fotnote i iTunes

Hør podkasten på andre plattformer

Byen var også opphavsstedet til de jødiske juristene Hersch Lauterpacht og Rafael Lemkin. Disse to var sentrale i forarbeidet til Nürnbergprosessen. Lauterpacht introduserte begrepet forbrytelser mot menneskeheten, mens Lemkin introduserte begrepet folkemord.

Hans Frank er også en sentral skikkelse i denne boka. Han var guvernør i Lemberg under krigen og en av Hitlers mest trofaste tjenere.

I Tilbake til Lemberg blir det også skrevet om klassisk musikk. Det er spesielt nazisten Frank og den jødiske juristen Lauterpacht som lytter til klassiske komponister. Begge er i stor grad opptatt av den tyske komponisten Johann Sebastian Bach. Les mer om Bach her

Her kan du lese en artikkel Phillipe Sands skrev i The Guardian om særlig Lauterpacht og Franks forhold til klassisk musikk.

De klassiske tyske komponistene ble ansett som sentrale i oppbyggingen av det tyske riket og den tyske kulturen. Her kan du lese mer om klassisk musikk og nazismen

Askeland er avtroppende leder i Oslo jazzfestival. Etter 12 som leder, går han av etter årets festival. Som leder har han opplevd mange høydepunkter. Blant annet:

Charles Lloyd New Quartet - Oslo Jazz Festival 2016:JUNO - Jupiter (Live at Herr Nilsen, Oslo Jazzfestival 2017):Anthony and the Johnsons - Her Eyes Are Underneath The Ground på Operataket 9. august 2009:Da Askeland startet i jobben som leder av jazzfestivalen, hadde han et klart mål om å få Jan Garbarek og Herbie Hancock på plakaten. Det klarte han i henholdsvis 2015 og 2016.

Her er en kort snutt av Garbareks åpningskonsert i 2016:Se Herbie Hancock fremføre Experimental Piece live i Oslo:Oslo jazzfestival arrangeres i hovedstaden fra 11. til 17. august. Les mer om festivalen her.


Askeland er selv musiker og har bidratt på en rekke utgivelser sammen med ulike artister. Her er et utvalg via Spotify:

The Storm Inside av Morten Halle.

Prøv å sette vinger på en stein av Katja Medbøe

Under Stjernone av Hildegun Riise

Med kjøtt og kjærlighet av Søyr