Det er ingen tvil om at det finnes en rekke dyktige musikere her til lands. De finnes innenfor enhver sjanger, og spiller ethvert tenkelig instrument. En god del musikere har både en brødjobb og en frilanstilværelse. Ofte finner du rykende gode musikere som lærere på kulturskoler rundt om i landet, som i helgene spiller i forskjellige band og orkester.

Utdannelse, jobb og drømmer


Mange dyktige musikere er selvlærte, mens andre har lange utdannelser innenfor musikk. Jazzlinja på NTNU er et godt eksempel på en skole som har fostret opp mange dyktige musikere.

Når man kommer ut med en bachelor- eller mastergrad innenfor musikk, betyr det at man har en solid utdannelse innenfor en rekke musikalske felt. Mange drømmer om å etablere seg som musiker og å få drive på med det de elsker aller mest. Dessverre er ikke dette bare enkelt. Vi er et lite land, og miljøet er tilsvarende lite. En god del musikere må derfor finne seg en fast jobb for å kunne nyte frilanstilværelsen på fritiden. Heldigvis finnes det også en rekke eksempler på at det er mulig å lykkes som frilansmusiker!

Frilansmusikere finnes det mange av, og de er både sangere, gitarister, blåsere og så videre. En del av disse tar studiooppdrag, stepper inn som vikarer i orkestre og mer til. Over tid klarer de å bygge seg opp et godt omdømme som musiker. Da spiller det ingen rolle om de har en solid utdannelse i ryggen eller er selvlært. Det er jobben de gjør og kvaliteten på utøvelsen av musikken som teller.

Drømmer man om en frilanstilværelse, handler det i første omgang om utholdenhet, dyktighet, planlegging og kontakter.

Veien mot en frilanstilværelse


De aller fleste musikere, også amatører, eier sitt eget instrument. Å satse på frilanslivet kan likevel kreve en oppgradering av instrumentet. Noe som i de aller fleste tilfeller koster mange tusen kroner. I tillegg må reisekostnader, eventuell PR og annet, legges inn i et budsjett. Totalt kan kostnadene alene gjøre enhver motløs, men heldigvis finnes det muligheter til å gjøre dette mer overkommelig.

Musikere som har en jobb, kan med en god plan klare å legge seg opp penger. Disse kan senere brukes til å realisere frilansdrømmen. Har man ikke denne muligheten, kan utgiftene løses via lån eller kreditt. Det gir deg en mulighet til å satse, samtidig som kostnadene kan fordeles ut over ett eller flere år. Det er ikke å anbefale å ta lån uten å sjekke hva det egentlig koster. Benytt derfor seriøse aktører på markedet. Det kan være smart å bruke sammenligningstjenester, fra trygge aktører for å få flere lånetilbud.

Men, hva så videre? Begynn å opparbeide et kontaktnett! Kontakt tidligere musikerkollegaer, studioer, plateselskap, orkestre, band og bookingagenter. Det er viktig å være pågående, og ikke gi opp. Kanskje kan en rekke små spillejobber være det som utløser de større oppdragene.

Er det mulig å være frilansmusiker på et stramt budsjett?


Ja, det er det, men det krever en god plan. Spesielt når det kommer til reise og opphold på spillesteder. Dyre hoteller og spisesteder gjør fort at “vinninga går opp i spinninga” og man havner raskt på minus i budsjettet.

Å bruke en bookingagent kan være et smart trekk. Da får man spillejobbene i mer ordnede forhold. Ofte vil også opphold og reise være inkludert i betalingen. For ikke å glemme at noen tar seg av TONO-avgiften (man betaler et beløp for å bruke andres musikk i forhold til copyright-rettigheter).

Et stramt budsjett gir ikke store muligheter for å oppgradere instrumenter og lydutstyr. Noe kan man klare å få til, men kanskje bør man ut på lånemarkedet. Mange etablerte musikere kan være villige til å låne ut noe utstyr, som for eksempel et slagverk eller en gitar.

DJ-er er også frilansmusikere. Lydanlegg og spillere kan ofte lånes, og store diskoteker og klubber har ofte egne anlegg. Det letter mye på det økonomiske, og gir fine muligheter til å legge seg opp penger for å kunne kjøpe eget utstyr i fremtiden.

Drømmer kan bli virkelige


Vi har kommet inn på det praktiske ved å bli frilansmusiker. Heldigvis er det ikke praktiske ting alene som bestemmer om du lykkes eller ei. Sitatet “Alle disse dagene som kom og gikk, ikke visste jeg at det var livet” av Stig Johansson sier noe om hvor viktig det er å følge drømmene sine i dag. Livet venter ikke på noen. Legg frilansplanen og lev ut drømmen!

Denne artikkelen er et annonsesamarbeid med Zensum