Foto: Vidar Landa

Singelen er den første fra bandets åttende album, Follow Me Home, som utkommer høsten 2022. Passende nok for tiden vi er i, er “Here At Last” en hyllest til våren.

– "Here At Last” er en kjærlighetssang som skildrer øyeblikket der vinteren og mørket må vike for lyset. Og den berusende lettelsen ved å plutselig se verden med nye øyne, forklarer vokalist og frontfigur Frode Strømstad i I Was A King.

Låten er, som resten av albumet, spilt inn i bandets tidligere lokaler i Brenneriveien 11 i Oslo – et bygg som før utkastelsen rundt årsskiftet, har vært fabrikk og lekestue for en stor og viktig del av byens musikkscene gjennom flere tiår. Medprodusent Bård Ingebrigtsen har på mesterlig vis hentet ut og fanget lyden av sorgmuntre gitarer og de tett sammenvevde stemmene til Anne Lise Frøkedal og Frode Strømstad.

Med det kommende albumet Follow Me Home viser I Was A King at de, selv femten år etter starten, fortsetter å være en av Norges fremste representanter for en stadig mer utrydningstruet DIY/undergrunnspop-scene.

Fremdeles står de fjellstøtt ved troen på den gode melodien, der slektskapet til grupperinger som The Byrds, Big Star eller Teenage Fanclub på ingen måte er en hemmelighet, snarere en enorm styrke.

Bandet har gjort seg bemerket med flere Spellemann-nominasjoner og listeplasseringer, og har mottatt strålende kritikk både utenfor og innenfor landegrensene. I sin utrettelige søken etter perfekt pop og sonisk lykke har bandet tidligere samarbeidet med internasjonale størrelser som blant annet Norman Blake fra Teenage Fanclub, Sufjan Stevens, Robyn Hitchcock og Bill Rieflin fra R.E.M. og King Crimson.

I Was A King spiller på Ogna Scene 26. mai, Banken i Lillesand 27. mai, Kinnfest i Florø 3. juni og Loaded i Oslo 11. juni.

«Here At Last» er ute overalt i morgen.