Foto: Jonathan Vivaas Kise

Fredag 11. august skal Håkan Hellstrøm, Skandinavias største konsertattraksjon, avslutte på Øyafestivalens største scene. Nå fyller festivalen på samme dag med fem sterke og svært ulike navn. Det er allerede få dagsbilletter igjen til denne dagen, så det begynner å haste om du vil stare helga i Tøyenparken.

I tillegg til Håkan er det tidligere bekrefta at kritikerroste Caroline Polachek og Beharie spiller fredag 11. august.

LARS VAULAR

Lars Vaular slapp nettopp albumet Vintage Velour, hans første siden 2019. VG kalte innholdet «regnværsdagspoesi, romantisk føleri og breialt kjekkaseri pakket inn av beats som kan få være med både på fest, nachspiel og dagen derpå». 11. august kommer han til Tøyenparken for å avslutte Øya-fredagen i Sirkus. Etter den kritikerroste Tøyenparken-konserten i 2017, forventer vi en ny energisk opplevelse. Forrige gang møtte han publikum flygende i brudekjole. Vi gleder oss til å se hva han finner på i år.

Han har vært en av spydspissene i norskspråklig rap helt siden han debuterte som soloartist i 2007. Tre år seinere nådde han et virkelig stort publikum med Det Spellemann-vinnende Helt om natten, helt om dagen. Han har holdt på posisjonen sin gjennom egen musikk og samarbeid med artister som Store P, Kygo, Röyksopp, Kamelen, Daniel Kvammen, Tommy Tee og Sondre Lerche.

Lars Vaular på Facebook


SNAIL MAIL (US)

Bak artistnavnet Snail Mail finner man Lindsey Jordan, som lager stemningsfulle låter sterkt preget av 90-talls indierock. Sjøl om hun har brukt artistnavnet siden hun var 15 år, er det med to sterke album de siste årene hun har fått stor oppmerksomhet. Både Lush fra 2018 og Valentine fra 2021 havna på en rekke årsbestelister i respekterte musikkmedier.

NME: - As a songwriter, Jordan continues to cut straight through to the messy, conflicted, hopelessly infatuated guts of life. It’s a rare skill to pull it off so flawlessly in a signature track or two – let alone across the space of two concise records.

I år skal hun ta igjen for pandemioppholdet som gjorde at det ikke ble noe stor turné etter Valentine. De neste månedene skal hun spille på både Coachella og Governors Ball, to av USAs største og viktigste festivaler. Vi gleder oss til å høre musikken hennes live i Tøyenparkens grønne rammer.

VALKYRIEN ALLSTARS

Valkyrien Allstars ble starta for 20 år siden, og har imponert på scener over hele landet siden. I 2007 kom debutalbumet og siden har de jevnlig fulgt opp med sterke innspillinger. De mottok Spellemann for Slutte og Byne (2020). Bandet har utviklet sitt helt eget uredde uttrykk, med klare røtter i folkemusikk og andre tradisjonsuttrykk. Valkyrien Allstars består i dag av Tuva Syvertsen, Magnus Larsen Jr, Erik Sollid og Martin Langlie. Det sies at den energiske gruppa aldri spiller to like konserter. Både på plate og live vanker energi, inderlighet, og overraskende vendinger på en seng av det som vanskelig lar seg simulere: gnistrende samspill. Det høres ut som en veldig god start på Øya-fredagen.

Dagsavisen har ment at kvartetten «forener det beste fra mange verdener» mens Aftenposten mener de lager «folkemusikk for fremtiden».

BALMING TIGER (KR)

Balming Tiger er et kollektiv fra Seoul, som har gitt ut en rekke friske låter siden 2018. De lager musikk som er fantasifull, sjangerfri og uforutsigbar, med en estetikk og et engasjement som matcher. Sjøl har de kalt seg «multi-national alternative K-pop band», og står for et helt eget energisk uttrykk. Det siste året har de stadig oftere blitt trukket fram som et navn og fenomen å følge med på av stadig nye medier. Vi er sikre på at det er gode grunner til å få med seg Øya-konserten deres.

Weverse Magazine: - Eccentric, B-movie, borderless, peculiar, carefree, hipster, alien, alternative—Balming Tiger has been called all of them. That includes everything from their songs and the associated videos to the way their crew conducts themselves and looks to the future.MALIN PETTERSEN

Malin Pettersen har markert seg som en av de viktigste stemmene i de siste åras bølge med singer/songwritere som henter inspirasjon fra klassisk country og moderne americana. Både det Spellemann-vinnende References pt 1 (2018), det nedstrippa EPen Alonesome (2019) og fullengderen Wildhorse (2020) har fått meget god mottakelse. Internasjonalt har hun fått skryt av blant andre Billboard, Rolling Stone og Paste.

Hun har funnet inspirasjon i blant annet bluegrass og folk, og hos artister som Gillian Welch, Emmylou Harris, Gram Parsons, Town Van Zandt, Chet Baker, Eagles og Neil Young. Sjøl kaller hun og noen av hennes musikalske venner musikken for nordicana.

Aftenposten: – På en måte er dette den ultimate testen i den godt utforskede americanasjangeren. Med kun de mest grunnleggende elementene til stede, må man virkelig ha talent for å holde på spenningen. Det har Pettersen i massevis.

I 2023 er det lovet ny musikk fra Pettersen, som du sikkert får høre noe av på Øya i august.