I dag annonserer LA-baserte Jay Som – aka Melina Duterte – sitt nye album Anak Ko, uttales Ah-nuh Koh, og betyr “mitt barn” på filippinsk. Albumet slippes på Lucky Number 23. august.

For å feire slippet, deler Jay Som den subtilt eksplosive førstesingelen Superbike, hvor Duterte tok sikte på den geniale kombinasjonen mellom Cocteau Twins og Alanis Morissette som slipper seg løs over litt virvlende shoegaze.

Melina Duterte er en mesterstemme med sine drømmepop-låter som hinter om et univers som hun selv har skapt. Under navnet Jay Som siden 2015, inneholder Dutertes verden av sjenerte, svirrende intimiteter, alltid en avvæpnende enkelhet, et himmelhøyt glitter og en jordnær, ydmyk indierock. Dutertes liv ble til en virvelvind i kjølvannet av hennes debut Everybody Works i 2017. Etter å ha tilbrakt tenårene og de tidlige tjueårene med å utforske et eklektisk utvalg av musikalske stilarter, ga albumet henne muligheten til å spille festivaler rundt om i hele verden, hvor hun delte scener med band som Paramore, Death Cab for Cutie og Mitski.

I november 2017, på søken etter et nytt miljø, forlot Duterte sitt hjem i Bay Area til fordel for Los Angeles. Der spilte hun inn demoer til nye later, mens hun samtidig grep muligheten til å gjøre sessionjobber og produsere, spille inn og mikse for andre artister (som Sasami og Chastity Belt). Som et tilsvar til det relativt ustabile livet som musiker, vendte Duterte seg innover, og søkte enda dypere i egne følelser og lidenskaper, for å holde seg sentrert gjennom mange store endringer. Hun fant et fellesskap og forelsket seg i det. Og som en artist, hvis karriere startet etter hennes tidligste samling av demoer, disige men utsøkt utformede Turn Into, sluppet i et anfall av fylla-selvtillitt under thanksgiving i 2015, sluttet hun å drikke for godt.

Den slående klarheten I hennes nye musikk, reflekterer denne endringen. Etter måneder med å spy ut enorme mengder av demoer, startet Duterte, som nå var fylt 25, på nytt. Hun skrev mesteparten av hennes briljante nye album Anak Ko under et kreativt utbrudd under en selvpålagt alenetid på Joshua Tree. Som tidligere, spilte Duterte inn låtene hjemme (i noen låter kan du høre vaskemaskinen og tørketrommelen som står like ved soverommet) og var også denne gang bade produsent, tekniker og mikser. Men for første gang rekrutterte hun venner, inkludert Vagabons Laetitia Tamko, Chastity Belts Annie Truscott, Justus Proffitt, Boy Scouts’ Taylor Vick, i tillegg til bandkompisene Zachary Elasser, Oliver Pinnell og Dylan Allard—for å bidra med ekstra vokal, trommer, gitarer, strykere og steel-gitar. Etter å ha finpusset på enkelhet og groove og raffinert sine ferdigheter som produsent, åpnet hun lydbildet sitt på en diskret måte, noes om fremhevet musikkens aller viktigste styrker. Hun har blomstret!

Inspirert av den frodige og poppete lyden av åttitallsband som The Cure, Prefab Sprout og Cocteau Twins, i tillegg til det ekstatiske gitarspillet til Vancouver-bandet Weed, låter Anak Ko blendende taktilsk og tilstedeværende. Resultatet er en forfriskende presis sound.

Foto: Lindsey Byrnes