Det er sommeren 2007, og Musikknorge er i sjokk. Robert Burås, den legendariske gitaristen i Madrugada og frontfiguren i My Midnight Creeps, er funnet død i sin leilighet i Oslo. De magiske gitarsoloene i «Majesty» og «Sail Away» ble plutselig monumenter på at en av Norges beste og mest karakteristiske gitarister var gått tapt. Hvem ville trodd at nå, et år senere, skulle Madrugada ha gitt ut plate til samstemte positive kritikker, og reise land og strand rundt i Europa for å spille på utsolgte klubber?

Det er med en timelang frysning man ser Madrugada spille. For Robert Burås eller ikke – bandet leverer utrolig stemningsfulle konserter. Idét det Sivert Høyem brøler «Stay, lover, stay!» og det hvite teppet faller, vet man at dette kommer til å bli en fin time.
Den rene musikalske enerigen og autoriteten Madrugada utstråler kan til tider være helt enestående. «Majesty» er kanskje en av de beste norskproduserte låtene noensinne, og fra en scene, med Sivert Høyems' alltid like klokkeklare og særegne vokal, er låta en opplevelse i seg selv.
«Look Away Lucifer», den første singelen fra den nyeste plata, er et manifest på bandets evne til å mikse musikksjangre og få det til å høres særegent herlig ut. Madrugada er like samspilte og velstemte som de alltid har vært – selv om kompensasjonen av Robert Burås krever både Alex Kloster-Jensen og Cato Thomassen som gitarister.

Tempoet tas opp i «Seven Seconds» og ned igjen i «The kids are on high street». Alt i alt fikk et enormt oppmøte av publikum servert et sett med stor spennvidde og allsangfaktor. Og selv om musikken selvsagt står i fokus, hadde det vært hyggelig med noen ord fra bandets side. Men fra scenen var det helt tyst – dog foruten musikken, selvsagt.

Konserten ble avsluttet med en rundt ti minutter lang versjon av «Black Mambo» og Madrugada på sitt mørkeste og aller beste. En dyp avslutning for et band som har vært så langt nede – men som nå viser at de ikke lar seg knekke. At de har overlevd et stygt fall og er tilbake, sterkere enn noensinne.

9/10

Foto: Synnøve N. Sandnes/Bjørn Bendixen Leinebø