Det finnes utallig mange coverband i verden, kanskje litt for mange av dem til tider. The Killers har ”The Fillers”, Frank Zappa har ”Zappa plays Zappa”. Som oftest snakker vi om å endre sjangere, men la tekstene beholdes. Sånn er det ikke med Rammsund. Rammsund velger å spille Rammstein, men oversatt til nynorsk. Stunten ved å spille industriell metall på nynorsk har gitt Rammsund veldig mye gratis oppmerksomhet. På Blæst 19. Aug skulle de bevise at de fortjente all oppmerksomheten de har fått.

Fra starten av får vi låter som Eg vil og Fyr Laus. Vokalist ”Gråbein” Nordby er i form, og sparer ikke på energien. Bandet er malt med krigsmaling og ”blod”, klare til å kjempe for målsaka. Publikum legger raskt fra seg skepsisen, og er med fra sang nummer to. Rent musikalsk er Rammsund meget dyktige, og det er tydelig at det ligger mye øving bak opptredenen, for å kunne høres mest mulig ut som de tyske storebrødrene. På Fyr Laus får vi kveldens første runde med pyro. Det er så vidt flammene ikke setter fyr på taket, og arrangøren var nok litt nervøs da det ble skutt ildtunger i luften. Det blir allsang på Sola og Links 234.

I løpet av det siste halve året har Rammsund hatt noen utskiftninger i rekkene. Synthist ”Farli-Ali” er ikke lenger med i Rammsund, og det har vært diskusjon rundt hvem som skal ta over. Urørt-finalist i 09, Aleksander Vinter (Vinter in Hollywood), har vært aktuell. Dessverre stilte Rammsund uten synthist denne kvelden, og lydmannen stod for å programmere synthen i lydbildet. Dette førte til at ”Du duftar godt” ikke sitter helt som forventet, tross stor innsats fra de andre medlemmene i bandet. Pyroen skal igjen varme publikum under Benzin, mens det roer seg litt ned med Mutter’n og Engel. Under fremførelsen av begge sistnevnte låter, deles mikrofonen flittig med publikum, og de er ikke vanskelige å be. Høydepunktet og sangen de fleste nok hadde ventet på er Du har, en sang som leverer beinhardt. Første runde avsluttes med cover av en cover, dessverre en sang jeg ikke fikk med navnet på. Etter en liten tur på bakrommet kommer bandet tilbake, for å avslutte med Amerika og Hjartet mitt Brenn. Den siste ladningen med pyro fyres av, og publikum går hjem, svette, glade og slitne. Alt i alt var det kanskje ikke som å se Rammstein, men allikevel en opplevelse man skulle ønske man kunne få igjen. For en som har sett Rammsund tidligere, ble jeg skuffet over at ”dildo-sluke-trikset” ikke ble benyttet på Blæst, et triks som er like ekkelt og fascinerende hver gang man ser det.

8/10

PS! Rammsund sin talsmann, vokalist Geir-Ove ”Gråbein” Nordby kan melde at Rammsund planlegger å sette rekord innen bruk av pyro under et arrangement. Ryktene tilsier at det ikke har vært brukt så mye penger på pyroeffekter siden Rammstein var i Oslo for 5 år siden. Dette er imidlertid ikke bekreftet.