I fjor høst kom albumet Solstreif ut under prosjektnavnet Granem. I spissen for prosjektet står Frode Granum Stang. Musikken på plata er laget av Granum Stang selv, men på tekstsiden har han med to Tor Jonsson-dikt.

Han starter da også like godt Brakkesyke-konserten med å spille I bjørkeskog, som er en av de to Tor Jonsson-tekstene. Tekstene til Jonsson passer som hånd i hanske til musikken til Granem. Det er mollstemt og ikke akkurat gladlynt. Frode Granum Stang vil formidle musikk og lyrikk som gir oss motstand og som beskriver de vanskelige og mørke følelsene.

Det er en krevende øvelse å skulle underholde publikum i en time med akustisk gitar og sang. Det krever selvsagt gode låter, og det krever også i stor grad at gitarspillet holder høyt nivå. Frode Granum Stang har begge deler på plass. Han har de gode låtene, og han spiller gitar aldeles utmerket.

For det er en sann fryd å se og høre ham spille. Fingerspillet og rytmespillet har en framdrift og et driv i seg som gjør at man kunne sett og hørt på ham i timevis. I tillegg synger han med sterk innlevelse og med en stemme som ikke er pusset ned og polert. Jeg tror nesten vi må ty til det forslitte uttrykket «sjel» for å beskrive stemmen hans, ja musikken hans i det store og hele. Han er en singer-songwriter av solid kaliber.Frode Granum Stang tar oss gjennom alle låtene på Solstreif, og veksler mellom å spille på gitar med nylonstrenger og gitar med stålstrenger. Det akustiske og nedstrippa uttrykket fungerer strålende. Den gamle klisjeen om at hvis en låt funker på kassegitar så vet du at det er en god låt, stemmer godt her.

Prosjektet Granem er langt fra et enmannsprosjekt, så Frode Granum Stang benytter anledningen til å gi skryt og kreditt til alle som har vært med på albumet: «Jeg har hatt med meg helt tullete flinke folk på plata». Han kommer også med et vennlig, men bestemt råd til oss: «Den som ikke har lest Tor Jonsson, bør lese Tor Jonsson – hver dag!».

Mot slutten av konserten forteller han at det han får inn av penger på konserten skal brukes på å gi ut ny plate og at han jobber med demoer og utkast til den. Så avslutter han med en ny låt som heter Rosenrødt, med tekstlinjen «Røsenrødt før alt blir dødt/og store ord/de setter ingen spor».

Vi trenger ikke alltid de store ordene, noe vi får bevis for i løpet av den timen konserten varer. Vi trenger ekte, ærlige og sterke fortellinger, og det greier Frode Granum Stang aka Granem å gi ca. 250 tilhørere denne søndagskvelden. Så får vi håpe at mange vippset penger til ham slik at vi får høre oppfølgeren til Solstreif i løpet av 2020.


Les vårt intervju med Frode Granum Stang aka Granem her