photo Kvelertak520_zps1c84ae4a.jpg

Kvelertak topper Musikknyheter.no sin liste over de beste norske albumene i 2013. Slik de også gjorde med debutalbumet i 2010.
På plassen bak finner vi det strålende comeback-albumet til King Midas og Stein Torleif Bjella med "Heim for å døy" på tredje.

1. Kvelertak - Meir

Meir holder seg til det samme landskapet som sist, med en herlig blanding av hardcore, classic rock, heavy og black metal. Det som likevel ganske kjapt gjør seg gjeldende er at Kvelertak har utviklet dette landskapet. Det er de samme ingrediensene, men som de selv sier er det blitt mer av alt. Det det er mest mer av er bandmedlemmenes instrumentering. I mye større grad enn tidligere får Maciek Ofstad og Vidar Landa leke seg med gitarene sine.

Så, om de innfrir? Så til de grader! Meir står ikke noe tilbake for Kvelertak. Den er til og med muligens hakket bedre. Kvelertak har gjort det igjen. De trenger ikke lenger bekymre seg for å måtte dra på jobb som vanlige folk. Veien er deres nye hjem. Dette skrev vår anmelder Cato Olastuen om "Meir" da den kom ut i mars tidligere i år.


2. King Midas - Rosso

Et av årets flotteste album er uten tvil ''comeback''-platen Rosso fra King Midas. Utgitt på et perfekt tidspunkt i slutten av november til ekstatiske anmeldelser har det igrunnen ingenting å si om den blir hørt av de få eller de mange – det viktigste er at dere som har tid og lyst kommer til å nyte den. Og tro meg, dere kommer til å nyte den! Lyden av en fremtidig klassiker, skriver vår anmelder Endre Helgeland Karlsen.


3. Stein Torleif Bjella - Heim for å døy

Stein Torleif Bjella, Ålingen som gjorde rent bord da han vant både Spellemann, Prøysenprisen og Bendiksenprisen med sin forrige plate Vonde Visu, overgår seg selv når han trår opp ulent terreng på sin tredje utgivelse. Bak den brilliante tittelen Heim for å døy skjuler det seg nemlig en mørkere Bjella, som med større variasjon og røffere uttrykk leverer en moderne norsk klassiker, skriver Kåre Aam Indrehus.


4. Fjorden Baby! - Fjordkloden

Vokalist Sturle Kvilekval har ytterligere utviklet sin karakteristiske stemme til et nytt nivå, og gir låtene et «troverdig» og lekent preg. Det er nettopp det Fjorden Baby! gjør på (F)jordkloden, leker, herjer og morer seg genuint musikalsk, og det er så utrolig deilig og upretensiøst at det løfter dette albumet opp til et av årets aller beste norske utgivelser, mente vår anmelder Scott Sandvik.


5. Hvitmalt Gjerde - Hvitmalt Gjerde

Låtene er knallsterke, og de vanvittig suggererende, svingende og enkle riffene er fortsatt tilstede. Samtidig hviler aldri den hoftevrikkende 60-tallsgitaren, den herjer som aldri før! Hvitmalt Gjerde mestrer både det melodiøse, det rolige, det fengende og kombinerer det på et briljant vis, noe som resulterer i en deilig atmosfære av støyfull, spretten og surfete 60-tallsrock. På bergensk..! Inn i en ny dag: en reise i elegante rytmer og knalltøffe vokalpartier, skrev vår anmelder om debuten til Hvitmalt Gjerde.


6. Cold Mailman – Heavy Hearts

Albumet skiller seg raskt ut fra sine forgjengere ved å være mye mer intelligent i bruken av sine adskillige lydelementer, og fleksibilitet i bruken av dette. Vokalen til Ivar Bowitz og Catharina Sletner flettes rundt hverandre og danser stødig sammen med basslinja på Lighthearted Love.
Med Heavy Hearts har Cold Mailman tatt solid musikalsk steg. De oser av selvtillit og viser at de er villige til å eksperimentere og blande sammen utradisjonelle virkemidler, skrev Scott Sandvik om albumet.


7. Lars Vaular - 1001 hjem

Lars Vaular tar ferdighetene sine med seg fra ungkarstilværelse, og inn i en etablert tilværelse som far. 1001 Hjem er en solid oppfølger til Du Betyr Meg. Den representerer ikke to steg videre som DBM gjorde, men derimot ytterligere styrker raphegemoniet til et av vår tids fremste lyrikere.


8. Atlanter - Vidde

Atlanter har gitt ut en glimrende debutskive. Bandet består av flinke musikere, ja, men dette er ikke flinkis-musikk. Det er en avslappet og drittøff blanding av psykedelia, blues og prog som bør få mange lyttere i både urbane og rurale strøk, skriver vår mann Olivar Grandø om "Vidde".


9. Sweden - Sixes & Sevens

Sixes & Sevens inneholder ti nye låter, som – i likhet med de ti foregående - like gjerne kunne vært utgitt på begynnelsen av 90-tallet. Jeg får umiddelbare assosiasjoner til halvgammel musikk som jeg med ujevne mellomrom fortsatt finner fram: the Lemonheads, Weezer, Ash og Kung Fu Girls (sjekk ut debuten This is the Kung Fu Beat!). Bandmedlemmene har selv uttalt at den største inspirasjonskilden ligger tjue år og halvtimes biltur unna, i nabolandet de deler navn med. Ungdomsturer til svenske festivaler skal ha satt dype spor i musikksjela, skrev Eirik Gurandsrud om Swedens andre album tidligere i år.


10. Lemaitre - Relativity 3 EP

Elektroduoen bestående av Ketil Jansen og Ulrik Lund har siden debuten for tre år siden vist at de tilfører norsk musikk noe, og kanskje spesielt som klubbkonsept. Etter Urørtfinalen fjor, der de endte som god nummer to, fikk de virkelig en boost. Foruten å ha spilt på både Slottsfjell- og Hovefestivalen tidligere i år, på Tromøya blir de forøvrig også å se neste år, har duoen turnert rundt om i den store verden.


Andre som også er verdt å nevne:

Monica Heldal - Boy From The North
Alfred Hall - Wilderness
Moddi - Kæm va du?
Mikhael Paskalev - Whats Life Without Losers
Thomas Dybdahl - What's Left Is Forever
Young Dreams - Between Places
Carmen Villain - Sleeper
BigBang - The Oslo Bowl

(Listen er stemt frem av musikknyheter.no sine skribenter)

Tidligere vinnere:

2006: 120 Days - 120 Days
2007: Superfamily - Warszawa
2008: Lukestar - Lake Toba
2009: John Olav Nilsen & Gjengen - For Sant Til Å Være Godt
2010: Kvelertak – Kvelertak
2011: Ane Brun - It All Starts With One
2012: Susanne Sundfør - The Silicone Veil