Årets utgave av Phonofestivalen, som går av stabelen 18-20. September i Bergen, vil være den tiende i rekken, og dens tannhjul vil som alltid drives utelukkende av frivillig arbeid i regi av byens studentradio. Fra festivalens spede begynnelse i 2004 har promotering av byens mange fremadstormende ynglinger vært en sentral del av agendaen. Årets utgave presentere noen av de lokale artistene festivalen har mest tro på, side om side med nasjonale navn så vel som internasjonale størrelser.

Gleden over å kunne bringe både Woods fra Brooklyn og Rhys Chatham fra Paris til Bergen for første gang er stor, skriver festivalen i pressemeldingen. Førstnevnte har gjennom om lag et tiårs aktivitet hatt en sentral rolle i oppblomstringen folk og psych har opplevd i senere år; de har pumpet ut usedvanlig vellydende album på løpende bånd, og som plateselskapet Woodsists primus motor, har frontmann Jeremy Earl sørget for utgivelser av blant annet Real Estate, Kurt Vile, Moon Duo, Crystal Stilts og White Fence.

Rhys Chatham har holdt på vesentlig lenger; i førti år har han bygd opp status som en av de aller viktigste kontemporære komponister, og på veien har han jobbet med navn som Steve Reich og Brian Eno. Han er en av støyrockens viktigste farsfigurer, ga i stor grad opphav til no-wave-bevegelsen, og har enten direkte eller indirekte sørget for at millioner av unge har stemt gitarene sine vekk fra normen, og latt bråket lede an.

På Phonofestivalen skal han fremføre sitt legendariske stykke Guitar Trio fra 1977, med et ensemble satt sammen for anledningen bestående av Richard Myklebust, Njål Clementsen, Linn Frøkedal og Fredrik Vogsborg fra The Megaphonic Thrift, Eirik Marinius Sandvik fra Línt, og Leon Muraglia og Marte Elen Olsen fra Radio 9.

Phonofestivalen har alltid vært en scene for unge og uetablerte artister - det fortsetter selvfølgelig i år.
Der andre gjennom førti år vært med på å definere sentrale bevegelser innen moderne musikk, har andre ikke engang platedebutert.

Det vil være rom for å transcendere selvet i euforisk dans, drømme seg bort til syttitallets løssluppenhet, felle tårer og headbange manisk i dyrkelse av el-gitarens allmektighet. Energisk indiepop fra nykommerne i Sun Age, improvisatorisk frihet fra Klangkollektivets siste tilskudd The Big Almost, sakral indie fra det sjelsettende Iampsyencefiction, bevegende viser fra ungjenta Fay Wildhagen, og dansbar galskap fra live-favorittene Beglomeg er alle bestanddeler av det første innblikket i hva Phonofestivalen kommer til å by på om et snaut halvår.



Se opp for flere artistslipp i ukene som kommer!