Foto: Trine Hisdal

Artiststipendet ble for første gang delt ut i fjor. Dette er altså GramArts fonds andre tildeling av Artiststipendet.

«Vi i styret i Stiftelsen GramArts Fond for norske fonogramartister er imponert over bredden, engasjementet og skapergleden blant norske artister. I år har vi vurdert hele 120 søknader, og det har naturligvis vært en krevende oppgave å velge ut de som fortjener stipend blant såpass mange gode søkere. Etter en oppdatert gjennomgang av fondets økonomi var det derfor svært gledelig å kunne konstatere at vi hadde mulighet til å dele ut hele seks stipender, to flere enn vi først hadde tenkt. Vi gratulerer hjertelig de seks norske artistene som velfortjent blir mottakere av årets Artiststipend», sier stiftelsens styreleder Christian Wadahl Uhlen.


De seks som mottar Artiststipendet for 2018 er:

- Hans-Peter Lindstrøm
- Hanne Kolstø
- Amund Maarud
- Elle Márjá Eira
- Kjetil Haraldstad (Frost)
- Thea Hjelmeland

«Vi har mottatt mange gode søknader til stipendberettigede prosjekter. Det som gjør at akkurat disse seks artistene skilte seg ut i bunken er deres klare og tydelige retning. De har alle seks hatt personlige, sterke søknader hvor de har klart å formidle viktigheten av sine unike prosjekter. Dette gjør at vi forventer oss mye av årets stipendmottakere. Styret har også tatt hensyn til spredning både når det gjelder sjanger, kjønn og regional plassering. Dette har vært krevende, men vi mener vi har fått til dette på en tilfredsstillende måte», fortsetter Uhlen.

Det er Stiftelsen GramArts Fond for norske fonogramartister som har opprettet Artiststipendet i samarbeid med Artistorganisasjonen GramArt. Stiftelsen forvalter musikkartistenes andel av vederlagsmidler fra Norwaco. Stipendet deles ut årlig, med anslagsvis tre til fire stipender per år.

«Styret ønsker å takke alle som har lagt ned arbeid i sine søknader og sendt de til oss. Vi håper de som ikke får tildeling i denne omgang vil søke igjen neste år», avslutter Uhlen.

Kort om mottakerne:

Hans-Peter Lindstrøm: Født 1973, fra Stavanger. Er en av Norges mest anerkjente elektronika-artister. Han har siden debuten i 2000 gitt ut åtte album og et 20-talls ep-er.

Hanne Kolstø: Født 1981, fra Sykkylven. Er artist og låtskriver. Har siden hun ga ut debutalbumet i 2011 gitt ut åtte album.

Amund Maarud: Født 1981, fra Nes i Akershus. Maarud er gitarist og låtskriver. Debuterte i 1998, og har siden vært en av Norges mest kjente blues-gitarister.

Elle Márjá Eira: Født 1983, fra Kautokeino. Er artist hvor det musikalske uttrykket er i skjæringspunktet mellom joik, elektronika og urfolksmusikk. Hun lager også filmmusikk.

Kjetil Haraldstad: Født 1973, fra Øyer. Best kjent under artistnavnet Frost, er trommeslager i de norske black metal-bandene Satyricon og 1349. Debuterte i 1993, og har siden vært med på en rekke utgivelser.

Thea Hjelmeland: Født 1987, fra Førde. Hjelmeland er artist, multi-instrumentalist, vokalist, komponist og tekstforfatter. Hun debuterte i 2012.