Foto: Oriana Koren


Boots Riley har siden tidlig 2000-tallet frontet den mye omtalte, svært radikale, og slående satiriske The Coup. En funky hip-hop gruppe fra Oakland, California.

Musikken deres bærer en egen makt med seg. Kombinasjonen av dansbar musikk underlagt smarte, kritiserende og progressive tekster sikrer The Coup en lyd og en sjanger som de deler med svært få. The Coup kan minne om en mindre klein, mer funky Gatas Parlament fra Los Angeles.

I 2012 slapp The Coup plata "Sorry to Bother You", et soundtrack til en da ikke-eksisterende film ved samme navn. Sorry to Bother You er Boots Riley's Magnum Opus, hans mesterverk. Manuset til filmen kom i 2012 av en håpefull Boots og et håpefullt The Coup. Det skulle ta fem år før prosjektet ble plukket opp videre, men i 2017 startet produksjonen, og i 2018 kom Boots Riley sin regissørdebut.

Filmen handler om en telefonselgers reise inn i den mye korrupte, amoralske verden til "Supercallers", telefonselgere med millionlønn som selger slavekraft for kaptialherrene. Dette vender hovedpersonen Cassius Green mot stedet han kommer fra, og mot menneskene han har vokst opp rundt, deriblant en kunsterkjæreste med (dritfete) øredobber, barndomskamerater, kollegaer som kjemper for å fagforenes, og hans egne onkel. Det er kort sagt reisen fra fattig, svart og sterkt i nød, til rik, (nesten) hvit og i enorm overflod. Denne reisen foregår ved at Cassius Green lærer å snakke med en "hvit stemme" som fører til at han slår alle salgsrekorder.

Filmen er noe som bare kunne kommet fra Boots Riley. Absurde virkemidler, vittige metaforer og dystopiske overdramatiseringer brukes om hverandre for å illustrere et større budskap, akkurat som i The Coup sin musikk.

Poenget her er at Boots Riley presterer i kjent stil å bruke satirisering, overdramatisering, og sterk musikk til å få fram et omfattende samfunnsproblem, denne gangen gjennom film.

The Coup, med Boots Riley i spissen er et av de beste eksemplene på samfunnskritikk innbakt i musikk. De bærer arven etter Public Enemy, KRS-One og Grand Master Flash sin kritiske Eastside hip-hop med en sound man bare finner i funky Los Angeles hip-hop.

Sorry to Bother You bærer sterkt preg av å være regissert av Boots Riley med musikk av The Coup. Et glimrende eksempel på hvilken makt musikk kan bære, og en nødvendighet å se for alle dere som er kjente med Boots og The Coup, og dere som ønsker å bli kjent med dem.