Foto: Jørn Veberg

Spellemannsvinneren Gaahls WYRD returnerer 5. november med minialbumet The Humming Mountain. Første låt slippes 24. september, og er tittelsporet til utgivelsen. Men du kan høre den allerede i dag under her.

Singelen The Humming Mountain er en atmosfærisk og dvelende hymne som lokker deg inn i de mørkere hjørner av menneskets bevissthet og natur.

Slik fungerer låten som en introduksjon til minialbumet og er et frempek ikke bare på konseptuell tematikk og soniske karakter, men like fullt gir det også innsyn i minialbumets vidde og det musikalske spennet den byr på.

— Tittellåten ‘The Humming Mountain’ bestemte retningen for minialbumet. Orginalinnspillingen til ‘The Humming Mountain’ har en ufravikelig tilknytning til GastiR - Ghosts Invited, men låta har blitt skapt på ny her, forteller Gaahl.
Med fem låter og en samlet spilletid på over 30 min er utgivelsen en forlengelse av, men likefullt også en utfordrer til det lydbildet vi ble kjent med på det svært anerkjente debutalbumet GastiR - Ghosts Invited.

Konseptuelt deler minialbumet mange av de samme egenskapene med sin forløper, GastiR - Ghosts Invited. The Humming Mountain fortsetter med å utforske tema som opphav, skapelse og vår bevissthet. Den er som en reise som utforsker og drøfter vår forståelse av jeget, og av vår egen - og vår felles historie. Resultatet er forløsende og drivende. Slik gjenforener The Humming Mountain oss med de krefter og den råskap vi også finner i naturen, og den sjelsro og den sjelesorg den fritt deler ut om hverandre.

— Jeg liker konseptet minialbum bedre enn EP, uttaler Gaahl (aka Kristian Espedal).

— Det er et format som er mer enn bare en samling av et par låter. Minialbum tar sikte på å gi tilbake til lytteren - noe band som Hellhammer og Celtic Frost i sin tid visste å benytte seg av.

— The Humming Mountain er et prosjekt som i sin natur aldri var stort nok for et fullskala album, men likevel fortjente sin egen plass, og det var et konsept jeg trengte å få jobbe ut.

Tre av låtene på The Humming Mountain’s var opprinnelig skrevet for GastiR - Ghosts Invited, men ble siden valgt bort etter hvert som Gaahl følte at de konseptuelt skilte seg ut ifra de andre låtene på albumet.

I låtene fantes det gode egenskaper og spennende ideer, og heller enn å legge dem fra seg valgte Gaahl å gå sammen med gitarist Lust Kilman (Ole Walaunet) og produsent Iver Sandøy for å jobbe videre med låtene. Slik skulle “Awakening Remains - Before Leaving,” “The Dwell,” intrinsically og tittelsporet “The Humming Mountain” gjenfødes i en ny kreativ drakt.