Foto: Foto: Shawn Brackbill

Da har vi kommet til årets siste kåring. Årets beste norske album finner du her, og årets beste internasjonale låter ligger i spillelisten under. Listen er stemt frem av våre skribenter og anmeldere.

The War On Drugs har utvilsomt gitt ut det albumet som de fleste i redaksjonen kan enes om. «I Don’t Live Here Anymore» topper årets liste foran franske Gojira og The Killers sitt sterke album «Pressure Machine» om oppvekst og tilhørighet. The War On Drugs har dermed toppet vår albumliste med sine tre siste album(!)

Her er topp 10:

1. The War on Drugs – I Don’t Live Here Anymore



Philadelphia-rockerne er endelig tilbake etter en fire år pause, sett bort ifra fjorårets Live Drugs. Etter 2014s Lost in the Dream kunne ikke forventningene vært høyere. De var plutselig på «alles» radar. Forventningene ble så innfridd med 2017s A Deeper Understanding som vant en Grammy for beste rockealbum. Selv om lydbildet endret seg, klarte Granduciel og co å holde på sjela i musikken som fanget massenes interesse til å begynne med. Tydelig inspirert av Dylan, Young og Springsteen.

Jeg ville ikke blitt overrasket om The War on Drugs vil bli nevnt i samme åndedrag som deres egne helter innen 20 år. I Don’t Live Here Anymore et sterkt innskudd i bandets diskografi og beviser at de fortsatt har det. Anmeldt av Henrik Årby



2. Gojira - Fortitude


Briljante Gojira fortsetter å imponere med grensesprengende og sjangeroverskridende metal. Den franske kvartetten har brukt de siste 15 årene på å bygge opp sin mørke, knusende metal med triumferende og fengende stadionrock-melodier.

«Fortitude» er en samling av låter som oppfordrer menneskeheten til å forestille seg en ny verden – og så få det til å skje. Bandet la opprinnelig grunnlaget for «Fortitude» i fjor med overraskelsslipp av 2020-singelen “Another World. «Fortitude» er Gorijas første album på fem år, og følger opp deres Grammy®-nominerte LP MAGMA fra 2016.



3. The Killers - Pressure Machine


Med Pressure Machine tar Flowers oss med bak kulissene. Vi kommer tett på folk og hverdager, får servert realiteter, observerer og lærer. Vi blir engasjerte i disse folka og stedet de bor på. Vi kan relatere til det, det kan minne mye om vår egen oppvekst, våre egne liv. Det er vanskelig å sitte uberørt igjen etter å ha lytta til dette albumet - om du har vokst opp på bygda eller i byen.

Pressure Machine har en slags litterær kvalitet i seg med tekster som beskriver og undrer, og hvert kapittel har et musikalsk bakteppe som bygger opp under Flowers ærlige og gripende lyrikk. Det er helt klart et ambisiøst prosjekt, men steike så godt utført! Anmeldt av Oliver Grandø.



4. Parquet Courts - Sympathy For Life


Resultatet av Parquet Courts detaljerte arbeid med Sympathy For Life, er et album som både bevarer bandets rocka image og tilfører det en helt ny greie. Albumet har den post-punka-stilen mange av oss forbinder med Parquet Courts, men også mer rytmiske og dansbare låter. Det er fortsatt masse kult gitarspill, både riff og pålegg, fortsatt den halvarrogante vokalen med gode melodi- og treffende tekstlinjer, fortsatt rocke-feeling, men rammene rundt låtene byr på noe mer og gir en helt anna effekt. Med inspirasjon fra klubbmusikk klarer bandet å strekke på forventningene til hva et rockeband skal være. Anmeldt av Oliver Gandø

5. Idles - Crawler


IDLES slapp sitt fjerde album «Crawler» i november. Med den karismatiske vokalisten Joe Talbot i front, har bandet sluppet noen av de viktigste tematiske albumene de siste fem årene.
- Vi vil at de som har gått gjennom traumer, kjærlighetssorg og tap skal føle at de ikke er alene. Dette albumet viser den stygge siden av hvor disse tingene kommer fra, men også hvordan det er mulig å gjenvinne gleden fra de opplevelsene, sier Talbot.

6. Mastodon - Hushed and Grim


Mastodon slapp sitt etterlengtede niende studioalbum i oktober, fire år etter forrige album, Emperor Of Sand – som ga bandet en GRAMMY® Award for “Best Metal Performance” Dette er Atlanta-kvartetten sitt første dobbeltalbum.

«Hushed and Grim» er deres mest ambisiøse verk hittil, består albumet av 15 låter som oser soniske landskap av rock, psykedelia, punk, metal, alternativ og progressiv rock som er gjenget sammen av det medfødte uttrykksfulle musikalske samspillet mellom disse fire virtuose musikerne. På samme tid gjennomsyres atmosfæren i musikken av tydelig og ektefølt tap, ensomhet og lengsel.

7. Weezer - Van Weezer


Etter et tiår med tvilsomme utgivelser har endelig Rivers Cuomo og co. klart å gjenskape magien som en gang i tiden gjorde de til et av verdens best kjente og mest spilte i sin sjanger. I år har de gamle heltene gitt ut to svært gode album.

Van Weezer er nostalgi i skiveform. Sjukt fengende, fete riff og tekster som er lette og fulle av nødrim uten at det blir kleint. Det er som åttitallet og punk rock endelig har laget barn, og resultatet er mye penere enn man kanskje forventet! Her finner man det som i sin tid gjorde Van Halen og Def Leppard kule, sammen med det som gjør at gammel Weezer fortsatt blir spilt i sin helhet både på radio og i generasjon Y/millenialske hjem. Van Weezer et av de tøffeste i sin sjanger på en god stund, og vil nok bli stående lenge som noe som et album man spiller høyt.

8. Adele - 30


«30» er første gang Adele slipper ny musikk siden hun ga ut sitt tredje studioalbum «25» i november 2015. Albumet er produsert sammen med hennes tidligere samarbeidspartnere Greg Kurstin, Max Martin, Shellback og Tobias Jesso Jr, i tillegg til Inflo og Ludwig Görransson.
Det etterlengtede albumet kommer i kjølvannet av singelen «Easy On Me», som har holdt førsteplassen på den amerikanske hitlisten Billboard Hot 100 siden den ble sluppet for fire uker siden. I Norge har den vært nummer en i tre av fire uker og har allerede streamet til gull. Sporet har slått streaming-, radio- og hitliste-rekorder verden over. 30 har blitt utropt av kritikere som Adeles, til dags dato, beste album.

9. Silk Sonic - An Evening With Silk Sonic


Silk Sonic er det nye prosjektet til superduoen Bruno Mars og Anderson .Paak. Her får vi servert herlig klassisk soul i deilig, ny og chessey innpakning. Albumet er ledet an av den strålende singelen Leave The Door Open.

10. Little Simz - Sometimes I Might Be Introvert


Little Simz slapp sitt nye album «Sometimes I Might Be Introvert» i september, og er hennes første full-lengder siden det kritikerrose, Mercury Prize nominerte 2019 albumet GREY Area. Av de mange stemmene i musikken i dag, er Simz en av de mest kommanderende, og hun skriver på et nivå av intensitet og viktighet som få kan matche.
Sometimes I Might Be Introvert følger også i fotsporene til hennes hovedrolle i den britiske Netflix-kult-drugdealer-serien Top Boy. I serien hvor Drake er produsent, spiller Simz en av hovedrollene som alenemoren Shelley.



Tidligere vinnere


2006: Bob Dylan - Modern Times
2007: Arcade Fire - Neon Bible
2008: Fleet Foxes - Fleet Foxes
2009: Girls - Album
2010: Arcade Fire - The Suburbs
2011: PJ Harvey - Let England Shake
2012: Tame Impala - Lonerism
2013: Arctic Monkeys - AM
2014: The War on Drugs - Lost in the Dream
2015: Father John Misty - I Love You, Honeybear
2016: Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
2017: The War On Drugs - A Deeper Understanding
2018: Ghost - Prequelle
2019: Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen
2020: Phoebe Bridgers - Punisher

Disse har stemt i år


Alyssa Nilsen
Øystein Bagle-Tennebø
Robin Olsen
Olivar Grandø
Mona Johannessen
Lars-Ove Håhjem
Henrik Årby
Hogne Bø Pettersen
Charlotte Sissener
Torger Havåg
Anne-Marie Forker
Eirik Skurtveit Kanstad
Ingeborg Stavsøien