Vi er godt i gang med å kåre årets beste utgivelser og har allerede delt årets beste norske album og våre norske favorittlåter norske favorittlåter fra 2022.

Nå er det årets beste internasjonale album som skal rangeres. Papa Emeritus IV og Ghost har med «Impera» sluppet det albumet flest i vår redaksjon holder høyest fra 2022.

Grammyvinnende Ghost slapp sitt femte album, Impera i 2022. Albumet er produsert av Klas Åhlund og mikset av Andy Wallace (Nirvana, Slayer, Prince, Paul McCartney, Bruce Springsteen). Av bidragsytere på låtskriverfronten finner vi Jocke Berg, Peter Svensson, Max Grahn, Salem Al Fakir og Vincent Pontare.

”Hunter’s Moon” og ”Call Me Little Sunshine” var første smakebiter fra det nye albumet og førstnevnte gikk #1 på Billboard Mainstream Rock første uken av det nye året.

Ghost er tilbake med sitt største album nokon gong. Der balanserar dei mellom eit utall klisjear i minst like mange sjangrar, men har likevel laga ei skamlaust fengjande plate. Ghost har laga ei heilstøpt plate, som er enda meir kommersiell enn den forrige, skriver vår anmelder om Torger Havåg om Imperia.
På andreplass finner vi Rammstein. Zeit er det åttende albumet fra et av de mest suksessrike tyske bandene gjennom tidene, nøyaktig tre år etter deres tittelløse album fra 2019.

Da bandets massive stadionturné måtte utsettes på grunn av pandemien, brukte Rammstein tiden til å jobbe med det nye albumet. De brukte to år på albumet som består av elleve nye låter. Albumet ble spilt inn i La Fabrique Studios i St. Rémy de Provence i Frankrike og nok en gang har de samarbeidet med Berlin-produsent Olsen Involtini.Etter en aldeles strålende konsert på Øyafestivalen i sommer var forventningene store til det nye albumet fra Suede. Brett Anderson og resten av innfridde såpass mye at de har sikret en pallplass på årets liste.

Da Suede begynte arbeidet med sangene som skulle bli til «Autofiction», bestemte de seg for å gå tilbake til det grunnleggende. I et trekk som minnet om deres mest formative dager, dro Brett Anderson, Mat Osman, Simon Gilbert, Richard Oakes og Neil Codling til et øvingsstudio i det øde Kings Cross og begynte å spille.

Første singel «She Still Leads Me On» er sporet som rekonfigurerte hva albumet kunne være. En vakker sang skrevet fra Brett til hans avdøde mor. Som albumets tittel antyder, er «Autofiction» en av Andersons mest personlige plater til nå.Svenskene imponerer med hele fire album inne på topp 10.

Her er topp 10:

1. Ghost - Impera

2. Rammstein - Zeit

3. Suede - Autofiction

4. Viagra Boys - Cave World

5. First Aid Kit - Palomino

6. The Hellacopters - Eyes of Oblivion

7. Weyes Blood - And in the Darkness, Hearts Aglow

8. The Black Angels - Wilderness Of Mirrors

9. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe In You

10. Black Country, New Road - Ants From Up There

Disse har stemt i år:


Alyssa Nilsen
Øystein Bagle-Tennebø
Robin Olsen
Therese Wangberg
Olivar Grandø
Mona Johannessen
Lars-Ove Håhjem
Henrik Årby
Tormod Sperstad
Hogne Bø Pettersen
Charlotte Sissener
Torger Havåg

Tidligere vinnere


2006: Bob Dylan - Modern Times
2007: Arcade Fire - Neon Bible
2008: Fleet Foxes - Fleet Foxes
2009: Girls - Album
2010: Arcade Fire - The Suburbs
2011: PJ Harvey - Let England Shake
2012: Tame Impala - Lonerism
2013: Arctic Monkeys - AM
2014: The War on Drugs - Lost in the Dream
2015: Father John Misty - I Love You, Honeybear
2016: Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
2017: The War On Drugs - A Deeper Understanding
2018: Ghost - Prequelle
2019: Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen
2020: Phoebe Bridgers - Punisher
2021: The War on Drugs – I Don’t Live Here Anymore