Foto: Ståle Ofte

Den årlige Beatlesfestivalen ble arrangert for andre gang med adresse Bergen i helgen. Beatles' trommeslagere sto i fokus på årets festival. I tillegg til et interessant foredrag om
Ringos filmkarriere, ble det også vist en bra dokumentar kalt Pre Fab. Den handlet om Colin Hanton, trommeslager i skiffle-bandet Quarrymen (Lennon & McCartneys første gruppe). Hanton, som innrømmet at Ringo nok var bedre bak slagverk.

Den femte Beatle

Det store trekkplasteret var Pete Best (født 24.nov 1941). Trommeslageren var den femte som ble rekruttert til reisefølget som skulle underholde på Reeperbahn, da The Beatles spilte på tre forskjellige klubber i Hamburg 1960-62. Etter at gruppen skulle spille inn "Love Me Do" i London 1962(med Pete Best på trommer juni 1962), mente George Martin at trommingen til Pete ikke var god nok. Da benyttet John, Paul og George anledningen til å bytte han ut med Ringo Starr (som spiller på den i september 1962). De ble kjent med Starr i Hamburg-perioden hvor han også spilte, men i et langt mer anerkjent band (Rory Storm and the Hurricanes), i alle fall det første året. Manager Brian Epstein ble budbringeren av dette tøffe budskapet. Men Pete Best sin fartstid med Beatles er like fullt interessant. I nesten nøyaktig to år var han medlem i The Beatles.Født i India

Ditt fødenavn var Randolph Peter Best Scanland (uten Best). Kan du forklare det? spurte Bård Ose Pete Best på scenen foran et nesten fulltallig publikum på Hotell Terminus.
- Min far het Donald Peter Scanland og var irsk. Som marine-ingeniør i militæret, ble han sendt til India, hvor han ble sendt for å kjempe med Gurkha-regimentene. Han ble forelsket i min mor, Mona, og de giftet seg (journ. anm. Mona Best var født i India og møtte Pete Best sin far der). - I India ble min far sprengt i luften. Dessverre kjente jeg aldri min far, forteller 81-åringen. Til felles med flere store britiske rockemusikere har han at de har en far som kjempet og ble skadet eller drept i Den andre verdenskrig. Han følte alltid at hans stefar Johnny Best, som hans også mor møtte i India etter at hans biololigiske far ble drept i krigen, var hans ordentlige far.Vant penger på hest

Familien Best flyttet til Liverpool i 1945. I 1957 kjøpte Mona Best et hus i Hayman's Green, West Derby, Liverpool, wtter å ha vunnet en stor pengepremie på hesteveddeløp. Det var et velstående område i havnebyen. I kjelleren ville Mona lage en kafé for ungdom i kjelleren, som fikk navnet The Casbah coffee club. Hvorfor ville hun lage en coffee club?
- Det var etter at hun så et program på tv om coffee clubs i London at hun fikk ideen til det samme konseptet i Liverpool, forteller Pete Best. - Hun syntes det hørtes fantastisk ut, og gjorde det. Alle de store bandene i Liverpool spilte på The Casbah Club; Rory Storm, Dominos, Gerry, Billy J. Kramer. Men det beste var at de unge bandene fra Liverpool fikk spille der.
Hvis de ikke passerte auditionen, fikk de beskjed om å øve mer og komme tilbake.og spille. Mona hadde et stort hjerte, og betalte band hele 3 pund per kveld.

- La oss høre applaus for Mona Best, sa Ose fra scenekanten, og applausen fra de fremmøtte dundret i lokalet.
- Mona Best var en bestemt kvinne med fantasi og "foresight" og hun var flink med business. Ikke mange kunne gjøre det som hun gjorde, Kanskje var hun rockens første kvinnelige manager? I alle fall var var hun "the Mother of Merseybeat", og målet hennes var å gi musikk til barna i Liverpool.

Med Beatles til Hamburg

- Jeg begynte å spille trommer da jeg var 17 år. Min mor spurte om jeg kunne spille trommer for et band på Casbah. Jeg sa "Great! But the only problem is that I don't have a drum kit". Da fikk jeg et skyblue premiere drum kit i gave av min mor som jeg kunne tromme på. Det var for bandet Blackjacks. Hadde ikke Mona Best åpnet en kafé for unge i Liverpool, ville kanskje aldri verden blitt kjent med Beatles, kommenterer Pete Best.Sommeren 1960 ringte Paul McCartney til Pete Best og lurte på om han ville være Beatles' trommeslager på spillejobber i Hamburg. 17 August 1960 spilte bandet sin første konsert på Indra Club i Reperbahn-distriktet i Tysklands største havneby. - Det var spesielt for unge menn som oss å spille i prostitusjonsdistriket i Hamburg. Om ikke annet ble vi gode elskere, spøker Pete Best. Ettersom kvintetten bare på sitt første besøk konserter i 106 netter, med opptil 5-6 timer spilletid hver natt, har de nok garantert også fått usedvanlig mye praksis som band.

Hvordan var de andre i Beatles som personligheter, da du kjente dem?
- John gikk på art school, han så bra ut og "wicked sense of humour". Paul var helt oppslukt av rock n roll på den tiden. Allerede da var han PR-mann og orientert om ting som skjedde, og han var en stor musiker. Jeg delte rom med ham i Hamburg, hvis man kan kalle det et rom, det var bakerst i Bambi kino på Reeperbahn. George var yngst, men han hadde også en spesiell humoristisk sans allerede den gangen. Allerede da var en dyktig gitarist, og jeg husker han snakket en del om Chet Atkins stil. Stuart Sutcliffe var bassplayer, og han kjøpte seg en Höfner bass. Faktisk var han bedre på bass enn mange har trodd. Selv om han hadde en veldig enkel stil på bass, var han bedre på bass enn mange tror, forteller Best.

Stjerne på Nøsteboden

Trommeslageren fra Liverpool var deprimert etter at Beatles fikk sin eventyrlige suksess med Ringo Starr. Heldigvis fikk han en viss oppreisning i 1995.. Da kom Anthology ut, og han mottok royalties for de tidlige låtene han trommet på. Disse er "My Bonnie," "Ain't She Sweet," "Cry for a Shadow," "Searchin'," "Three Cool Cats," "The Sheik of Araby," "Like Dreamers Do," "Hello Little Girl," "Bésame Mucho," og "Love Me Do." (første versjon).

På søndag fikk Pete Best sin stjerne avduket på walk of fame i Bergen. Navnet hans ble plassert ved siden av Paul McCartney sitt navn og stjerne på Nøsteboden. Interessant nok er det første gang siden 1962 at Pete Best og Paul McCartney har figurert sammen. Sistnevnte fikk sin stjerne på Nøsteboden, etter konserten på Koengen i 2016. Han hadde imidlertid ikke anledning til å være med på seansen.

- From the bottom of my heart thank you very much for commemorating the work I did many years ago. I hope it brings Bergen and Liverpool a lot closer. Maybe me and the band get to play in Bergen a lot more, sa Pete Best foran de fremmøtte på Nøsteboden søndag formiddag, i en tale like etter at stjernen hans på walk of fame ble avduket. - . Are we back again next week, guys? spøkte 81-åringen avslutningsvis.

Etter en flott seanse fortsatte feiringen av Pete Best på utestedet Trikken, hvor de fremmøtte fikk tebrød og noe å drikke. Stemningen på Trikken var så bra som kun entusiastiske Beatles-fans kan sørge for. Flere var ikke i tvil om at de skal på Beatlesfestivalen i Bergen også neste år.