Foto: Terje Dokken

Artistbekreftelsene har i det siste kommet i rasende fart, og stadig flere fra ønskelista havner på 2024-plakaten. De foreløpige artistslippene har blitt svært godt mottatt, og halvparten av ukespassa er allerede solgt. Det betyr at det snart er på tide å bestemme seg om man vil ha hele Øya-opplevelsen.

The Smile er det nye bandet til to av Radioheads grunnleggere og kreative kraft. Nå kommer de til Øya, for å spille på vår største scene før Queens of the Stone Age. I tillegg er de sterke liveopplevelsene The National, IDLES, Loyle Carner, Orions Belte og The Kills klare for Tøyenparken i 2024. For alle de utenlandske er dette eneste planlagte konsert i Norge neste år.

THE SMILE (UK)

Thom Yorke og Jonny Greenwood fra Radiohead har de siste årene vært framgangsrike med sitt nye band The Smile. Trioen ble starta under pandemien, og albumdebuterte i 2022 med A Light for Attracting Attention, til stor suksess. Det ble etterfulgt av flere vellykka turnérunder. Tidlig i 2024 slippes oppfølgeren Wall of Eyes, som skal etterfølges av mer konsertvirksomhet. Det er mange som venter i spenning. Et par smakebiter fra albumet er allerede ute.

Tredjemann i The Smile er Tom Skinner, som har spilt i Sons of Kemet og Melt Yourself Down, samt vært med på utgivelser med blant andre Beth Orton og Alabaster DePlume. Sammen lager de tre musikk som blander rock med det elektroniske og eksperimentelle. Begreper som math rock og post-punk blir brukt, sjøl om lydhorisonten deres er betydelig videre enn de stilartene tilsier.

Clashmusic.com om debutskiva: –The Smile pull off the seemingly impossible, taking the much-maligned white-lads-with-guitars format to exotic new places. It's brilliant.


THE NATIONAL (US)

The National er moderne mestere innen stemningsfull og melodiøs rock. Med hint til mørk pop, indie og americana fikk de et lite gjennombrudd med albumet Boxer i 2007. Deretter tok de nye og store steg med High Violet tre år seinere, da de gikk inn på topp ti på flere lands salgslister. Siden har The National levert en solid rekke albumsuksesser. I september kom deres tiende album Laugh Track, kun noen måneder etter forgjengeren First Two Pages of Frankenstein. Vi gleder oss til å høre nye og gamle favoritter i Tøyenparken.

Ved siden av å være medlem i The National har Aaron Dessner vært produsent på de siste skivene til Taylor Swift, samt for flere andre artister. The National har nylig samarbeida på enkeltlåter med Rosanne Cash, Phoebe Bridgers, Bon Iver, Sufjan Stevens og tidligere nevnte Taylor Swift. De siste 15 årene har de etablert seg som et strålende liveband med en stor mengde lojale fans.

NME: –Only The National have the consistency of catalogue and the sheer musicianship to deliver such a marathon showcase of pure class. They are one of this century’s finest. Long may they reign.


IDLES (UK)

IDLES fra Bristol er helt i front av de siste åras store bølge av nye britiske band som har utgangspunkt i post-punkens energi, uro og mørke. De tok raskt turen fra små buler til de største klubbscenene og de beste festivalene. Etter noen småutgivelser fikk de massiv framgang med albumet Brutalism i 2017. De har siden vært aktive i studio, og i februar kommer femtealbumet Tangk. De tre foregående Joy as an Art of Resistance (2018), Ultra Mono (2020) og Crawler (2021) har alle plassert seg på topp ti i hjemlandet.

IDLES er med svært god grunn livefavoritter og vinner stadig over nye fans. Derfor er de en energibombe enhver festival ønsker seg. Vi gleder oss voldsomt til å oppleve dem som en mye større konsertattraksjon enn da de spilte i Tøyenparken sist i 2019. Vi tror IDLES på en lørdag i Oslo vil sikre helgestemning for de fleste.

When the Horn Blows: –The IDLES crowd has this electrifying atmosphere and it looks frightening to the average outsider, but being a part of it is one of the greatest experiences to be had.


LOYLE CARNER (UK)

London-rapperen Loyle Carner debuterte med albumet Yesterday’s Gone (2017), som av The Independent ble kåra til årets utgivelse. Allerede før førstealbumet hadde han varma opp for MF Doom, Joey Badass og NAS. Oppfølgerne Not Waving, but Drowning (2019) og Hugo (2022), har begge havna på tredjeplass på den britiske albumlista.

NME: –Known for mellow, jazzy UK hip-hop beats and clever, introspective rhymes about family, friendship, and grief, Carner is an honest, unflashy storyteller.

Loyle Carner har samarbeida med Øya-favoritter som Jorja Smith og Ezra Collective. Han er regna som en av de sterkeste stemmene i britisk hiphop de siste ti åra, blant annet fordi han er så uredd om vanskelig tematikk. De siste åra har han spilt på flere av Europas viktigste festivaler, og rett etter Øya skal han headline All Points East i London.

Louder Than War etter en konsert våren 2023: –A great melding of rap, soul and jazz that paves the way further for more genre-twisting collaborations and projects, Loyle is our own Kendrick, honest, warm but brutal. Classic.


THE KILLS (UK)

Amerikanske Alison Mosshart og engelske Jamie Hince møttes i London tidlig på 2000-tallet og ble raskt enige om å lage minimalistisk, energisk og rastløs rock sammen. Etter hvert inkluderte de større deler elektronisk inspirasjon i låtene. Musikken deres er gjentatte ganger brukt i film og på TV, og de har med litt ujevne mellomrom gitt ut sterk musikk siden debut-EPen Black Rooster i 2003. Deres sjette album God Games kom ut høsten 2023.

NME: –‘God Games’ serves as a testament to their new era, one that sees them push each other out of their comfort zones and explore new ways to keep adapting their iconic sound, providing a grand and edgy comeback that is as fresh as can be.

I tillegg til The Kills, har Mosshart rukket å være medlem i bandet Dead Weather, sammen med blant andre Jack White. Hince har samarbeidet med så ulike artister som Iggy Pop og Azealia Banks. The Kills skulle ha spilt på Øya 2016, men ble forhindra kort tid før festivalen. Vi er derfor ekstra glade for at de endelig kommer tilbake.


ORIONS BELTE

I oktober kom Women, det tredje studioalbumet til trioen Orions Belte. Det svært aktive bandet har også rukket to livealbum, noen EPer, soloalbum og diverse samarbeid siden debuten i 2018. Tidligere i år opplevde de stor suksess under sin USA-turné og det er tydelig at deres drømmende og varierte instrumental-pop fengsler stadig flere. Med det nye albumet har de ønska å gjøre musikken større og mektigere. Den utforskende trioen består av tre sterke og etterspurte musikere, Øyvind Blomstrøm, Chris Holm og Kim Åge Furuhaug.