Orchestral Manoeuvres in the Dark, forkortet OMD, var blant de tidligste gruppene i synthpop-bølgen som oppstod i England på sent 70-tall. Spesielt inspirert av Kraftwerk (singelen Electricity er ifølge vokalist og låtskriver Andy McCluskey bare en sakte versjon av Kraftwerks Radioactitivy) fikk de en rekke hits i England og Europa i 1979 og på starten av 80-tallet.

Etter noen eksperimentelle album, som ikke slo så godt an hos publikum, ble de fra 1984 til et mer ordinært popband. De fikk da stor suksess i USA, som så langt hadde vært et kontinent hvor de ikke hadde gjort det særlig bra. Ikke minst da låten If You Leave ble brukt i filmsuksessen "Pretty in Pink".

I 1989 brøt tre av de fire medlemmene ut av bandet og fra 1991 og til 1996 bestod bandet kun av McCluskey. Han la ned bandet i 1996 og jobbet i noen år som bakmann for bandet Atomic Kitten, som hadde flere hits på tidlig 2000-tall.

I 2006 kom bandet sammen igjen, og har siden gitt ut album, jevnt og trutt. De har vekslet mellom synthpop og mer eksperimentell musikk, og har turnert mye. I fjor spilte de flere konserter i USA, og de har vært i Norge flere ganger.

Nytt album er nå på gang, og i går kom den nyes singelen Bauhaus Staircase ut, med en skikkelig forseggjort video. Singelen er fra det kommende albumet, med samme navn, som kommer 27. oktober. McCluskey har sagt at dette mest sannsynlig blir den siste platen OMD gir ut.

Foto: Per-Otto Oppi Christiansen