Musikkvideoens popularitet er økende. Nå tar Ola Martin Fjeld, Henrik Richter Schie og Alexander Vestnes, alle med bakgrunn fra film- eller musikkbransjen, ansvar og etablerer Nordic Music Video Awards (NMVA). Den norske trioen har i tillegg med seg ambassadører i de andre nordiske landene i arbeidet med å samle og lete frem til beste musikkvideoene fra band og artister fra Norden. Musikknyheter.no har snakket med en av initiativtakerne, Ola Martin Fjeld.

Hva er bakgrunnen for NMVA?

- Vi ønsker å sette fokus på musikkvideo som et kunstnerisk verk som kan stå på egne ben. Mannen i gata tror at musikkvideoen er død, men det er så langt unna sannheten man kan komme. Det produseres en enorm mengde med musikkvideoer i Norden og verden for øvrig, og det finnes mange uoppdaga perler der ute som fortjener å bli henta fram i lyset. Vi ønsker å hedre alle de dyktige menneskene som jobber stompen av seg for å gi oss andre en unik opplevelse gjennom sin video.

Hva er det med musikkvideoer som er så viktig?

- Musikkvideoen som sjanger kan inneholde alt fra storslåtte epos med stor underholdningsverdi til den mer underfundige lavbudsjettvideoen hvor stemning og symbolikk er de bærende elementene. Det er det som gjør musikkvideo så spennende. Man er helt bundet til låta, men samtdig helt fri til å la fantasien løpe løpsk innenfor de strenge rammene. Et veldig godt utgangspunkt for kreative genistreker.

Hva er ambisjonen med denne prisen?

- Målet er å få til en årlig prisutdeling i all overskuelig framtid. Vi ønsker å bli et knutepunkt for alle musikkvideoaktører i den nordiske film- og musikkbransjen. Kanskje også en musikkvideofestival på lang sikt.

Hvor mange og hvilke priskategorier inneholder prisen?

- Det blir åtte kategorier totalt. En for beste video, seks for de viktigste fagfunksjonene i en filmproduksjon som for eksempel regi, foto osv, samt en egen lavbudsjettpris.

Hvem kan nomineres?

- Alle som har laget musikkvideo etter 01.01.2013. Det er gratis å melde på videoer og det kan gjøres via vår hjemmeside. Per i dag har vi over 100 påmeldte. Fristen for påmelding er 8. april.

Hvordan foregår nomineringen?

- Vi har satt ned en forhåndsjury som nominerer. Videre vil de nominerte videoene bli vurdert av et meget spennende dommerpanel med en representant fra hver av de nordiske landene.

Hvordan blir selve prisutdelingen?

- Det blir et show uten like på Sentrum scene i Oslo lørdag 31. mai. Etter utdelingen blir det en gedigen fest. Vi jobber fortsatt med innholdet, men vi kan love at det blir gøy. Billettsalget til showet og festen er i gang og kan kjøpes på Billettservice.

Hva får de heldige vinnerne?

- Den største ringvirkningen av å vinne en slik pris, er omdømmet og oppmerksomheten man får. Rent fysisk får man en spesialdesignet statuett og kanskje noe attåt. Vi jobber med å få på plass sponsorer slik at vi kan tilby litt mer enn bare heder og ære.

Du vant selv i 2013 en musikkvideopris under den britiske kåringen. Fortell.

- Jeg vant U.K. Music Video Awards for en video av bandet Pixel med låta "Call Me" (se video under). Det er vel kanskje den mest prestisjetunge prisutdelingen i musikkvideoverden, så det å bli nominert var overveldende nok i seg selv. Jeg hadde ingen forventninger om å vinne og tok det bare som en hyggelig tur. Men plutselig stod jeg der og skulle holde takketale for kremen av internasjonal musikkvideobransje. Det føltes veldig fremmed, men det er selvfølgelig veldig godt å få en slik anerkjennelse av arbeidet du gjør.Har du selv en favorittvideo?

- Jeg har ingen klar favoritt. Men jeg vil gjerne trekke fram en av mine favorittregissører, Martin De Thura. Han har en utrolig egenskap til å skape vakre stemninger og emosjonelle menneskeskildringer som jeg er en ´sucker´ for. Det er nok av kule musikkvideoer, men han føler jeg er med på å gjøre musikkvideoen til noe større enn en promotering av bandet. Det vil si et kunstverk i seg selv.Lørdag 31. mai 2014 på Sentrum scene i Oslo arrangeres altså historiens første Nordic Music Video Awards. Skaff deg billetter via Billettservice.Les mer om prisen her.