Slottsfjellfestivalen slipper nye artister hver dag denne uken. Foreløpig er Stein Torleif Bjella, britiske King Krule og de norske metallbandet Insense artistene som er sluppet denne uken.

Stein Torleif Bjella startet som så mange andre aspirerende popstjerner med å spille i band, både egne og andres. Som så mange andre opplevde han motgang og manglende interesse, og etter to kritikerroste og sørgelig forbigåtte album med bandet Tolv Volt la han banddrømmene på hylla. Bjella fortsatte dog å skrive låter hjemme på gården i Ål i Hallingdalen. I Oslo satt Dumdum Boys-gitarist Kjartan Kristiansen og klarte ikke å glemme de underlig fengende sangene med de underfundige tekstene til mannen fra Hallingdalen. Kjartan var involvert i det andre Tolv Volt albumet og hadde lyst til å høre flere av disse sangene, men denne gang med bare Bjella, alene med gitaren. Han ringte Stein Torleif og inviterte ham til Oslo.

De begynte arbeidet i studioet til Kjartan i Oslo i 2007 og i 2009 kom endelig solodebuten “Heidersmenn”. En lavmælt og intens plate fullstappet med høydepunkter. Førstesingel “Kamerat mot kamerat” duret jevnt og trutt på radioen i lengre tid. "Heidersmann" ble mottatt med ovasjoner av en samlet presse og ble nominert til to Spellemannspriser, beste viseplate og beste tekster. Bjella turnerte konstant med et drivende dyktig band og etterhvert ble ordet spredt stadig videre om denne “Tause Menns Talsmann”.

Derfor var forventningene til andre albumet “Vonde Visu” uvanlig høye. Men alle forventninger ble mer enn innfridd. Albumet var denne gang stort sett innspilt på et hotellrom i Trondheim og viser en enda nærere og sikrere Bjella. Sangene handlet fremdeles om små og store menneskeskjebner utenfor allfarvei, men de trengte enda dypere og var velsignet med enda vakrere melodier. Plata mottok nok en gang fantastiske anmeldelser og denne gang var det platekjøpende publikum også med.
Det britiske kjempetalentet Archy Marshall fra sydøst-London, fortsatt bare er 17 år gammel, har det siste året vært et veldig hett navn i den engelske undergrunnen, og det forbindes mye forventninger til debutalbumet som ventes en gang i 2012 . Oppmerksomheten rundt King Krule kom med den første singelen "Out Getting Ribs" som ble utgitt under navnet Zoo Kid.

I forbindelse med en festivalkonsert i Frankrike i sommer byttet han likesågodt artistnavn til nåværende King Krule, og i november fulgte en fem-spors EP, rett og slett kalt "King Krule EP". Den fikk flotte kritikker i både hjemlandet, Europa og i USA, som f.eks hos Lydverket og på Pitchfork. Fra denne EP-en er låta den smått geniale låta "The Noose Of Yah City" hentet fra:

Noe av det første man legger merke til når man lytter til King Krule, er Archys ekstremt uttrykksfulle mørke bariton, en stemme man strengt tatt burde være minst fem år eldre for å kunne ha. Han sier selv han er inspirert av artister som Chet Baker, Ian Dury og Joe Strummer, noe som ikke høres så helt feil ut.

Archy skriver tekster som sender tankene til artister med langt mer livserfaring, som f.eks. Morrissey og Billy Bragg, og har skrudd sammen et lydbilde som til tider nesten høres for bra ut til å ha vært lagd på dårlig utstyr på et gutterom i Peckham, av en fyr som engang ikke har lov til å kjøre bil.
Insense er et metall hardcore band som flere enn fansen innen generene bør sjekke ut. Det er en fryd å se disse gutta live. Ikke bare er de tekniske gode, men de har også fengende låter. Få med deg Insense til sommeren på Slottsfjell

Bandet ble startet av gitarist Tommy Hjelm og trommeslager Håvard Iversen i 1999. I 2002 ga de ut deres selvtitulerte debutalbum, og reiste på norgesturné. I 2003 dro de på en to ukers europaturné. Håvard Iversen og vokalist Eigil Dragvik bestemte seg så for å forlate bandet. Iversen ble erstattet av Truls Haugen og Hjelm tok over på vokal.

I 2005 ble oppfølgeralbumet Soothing Torture gitt ut på den norske labelen Black Balloon Records i Norge, og på Candlelight Records i utlandet. Nå som sist gang imponerte de pressen, som fikk problemer med å kategorisere dem. Noen av beskrivelsene de fikk var: «Time signatures in the noise tech vein of the new Dillenger Escape Plan, with the subtlety of Neurosis coupled with the extreme controlled aggression of Slipknot», og «Sepultura’s raw heaviness, Meshuggah’s technical prowess, and Strapping Young Lad ’s ornate song structuring.» Selv om beskrivelsene var ganske varierte, fikk albumet god kritikk.

Bassisten Ruud bestemte seg så for å slutte, og ble erstattet av Ola S. Hana. Kort tid etter dro de på en ny europaturné, og like etterpå begynte de å spille inn deres tredje album, The Silent Epidemic.

På fjerdealbumet Burn In Beautiful Fire har den norske metalkvartetten Insense fått hjelp av Daniel Bergstrand, anerkjent produsent av band som Meshuggah, In Flames og Strapping Young Lad. Oppfølgeren til The Silent Epidemic fra 2007 inneholder ti låter hvor guttas hardtslående uttrykk er mer fokusert enn noensinne, med noe vakkert og mykt som lekker kontrast til all den mørke brutaliteten.