Etter 12 år er Gåte, innehaverne av felerockens trone, tilbake med sitt eksplosive liveshow. I tillegg kommer også de norske stonerlegendene i Thulsa Doom. I fjor ga de ut sin første fulllengder på 13 år, og i august er det endelig klart for tunge og hårete riff på Marinen. Sist, men absolutt ikke minst, kommer kult-fenomenet Sheer Mag (US). Disse kompromissløse rockerne er kalt "THE BEST BAND NOBODY CAN SIGN" av The Fader. Rå, anti-Trumpske lyrikk og identitet på egne premisser sørget for en høy kultstatus hos de aller største musikkmagasinene - etter bare 2 utgivelser.

Gåte
Med utgivelsen av skiva «Jygri» i 2002 markerte trondheimsbandet Gåte seg som et rockeband som virkelig tok folkemusikken på alvor – eller kanskje snarere et folkband som tok rocken på alvor? Hvem vet.

Med skiva knabbet de velfortjent til seg Spellemann for kategorien «Årets nykommer», og bemerket seg som et av landets desidert mest energiske liveband. Men etter debutoppfølgeren «Iselilja» fra 2004, ble det stille fra progfolkbandet.

Helt til nå. Etter 12 år bryter bandet endelig stillheten igjen. Comebacket har blant annet resultert i to smekkfulle konserter på Byscenen i tillegg til glimrende anmeldelser. Musikknyheter mente blant annet at EPen «Attersyn» er «eit dynamisk og nærmast guddommeleg meisterverk som flaumar over av sjølvtillit», og mener utgivelsen skiller seg ut som det beste bandet har gitt ut siden oppstarten i 1999. En ny begynnelse, med andre ord!


Thulsa Doom
«..de breieste stoner-riffene som noen gang er hørt her i landet, alltid med en melodisk klo i bunn. Spill høyt!» Dette sa VG om fjorårets albumutgivelse.
Thulsa Doom startet som et temmelig sjangerbevisst stonerrockband med hissig vokalist, men utviklet seg snart til et band som spilte flere forskjellige former for tung rock, og noen former for ikke så tung rock. På sine turer til vestland, Østland og midt-Norge de siste årene har bandet fått møte stappfulle lokaler med folk som synger seg gjennom hele konserter og vil klemme/kline etterpå, rimelig velfungerende Thulsa-cover-band, fullvoksne menn som gråter, 2 ganger brølende Rockefeller, festivalkjærlighet, bergensere, kø fra Last Train og langt ut på Karl Johan og et helt vanvittig omfangsrikt salg av bandeffekter.

Slike ting gjør inntrykk. Derfor lager Thulsa Doom nye låter. Det var ikke vanskelig å komme i gang, Thulsa Doom klødde i fingra. Det finnes riff du ikke har hørt før, det finnes ting ingen andre har sunget, og du skal få det på en måte som ingen andre kan gjøre det. Det blir tungt på Marinen!

Sheer Mag (US)
Et amerikansk rockeband fra Philadelphia som allerede har rukket å nå kultstatus hos de aller største musikkmagasinene rundt i verden. Med kanskje den mest karismatiske kvinnelige frontfiguren og en elegant kombinasjon av 70-talls rock og punk ethos, fikk bandet en enorm oppmerksomhet. I 2015 ble de omtalt som en av "10 New Artists You Need to Know" av Rolling Stone, og kalt en gjeng punkere med en ikke-så-skjult forkjærlighet for 70-tallets klassiske rock. I 2016 spilte de på Coachella og på selveste Late Night with Seth Myers!