Det blir tidenes åpningsdag på Notodden Blues Festival, når den legendariske gitaristen Ry Cooder tar med seg bandet sitt for å spille sin eneste Europa-konsert denne sommeren. Når den seks ganger Grammy-vinnende artisten entrer scenen på Notodden torsdag 2. august så blir det hans første konsert i Norge på 30 år.

- Det er helt sensasjonelt at Ry Cooder endelig kommer til Notodden Blues Festival. I mange år har vi forsøkt å få ham til Bluesfestivalen og endelig gikk det i orden, jubler Jostein Forsberg, festivalsjef på Notodden Blues Festival.

- Med headlinere som Ry Cooder, Bonnie Raitt og Govt Mule ligger dette an til å bli tidenes beste bluesfestival her på Notodden.

Den 11. mai kommer Ry Cooder med et nytt album og til Notodden Blues Festival tar han med seg både nye låter, samt et utvalg av hans mest kjente sanger gjennom karrieren.

- Få musikalske artister fra det siste halve århundre har introdusert oss til så mange gode sanger og fra så mange rike musikalske tradisjoner som Ry Cooder. Hans musikalske katalog spenner seg fra tidlig amerikansk blues, rock&roll, rythm&blues, Tex-Mex-klassikere, afrikansk blues til cubansk musikk med Buena Vista Social Club. Uansett sjanger så kommer musikken hans fra hjertet, forteller Jostein Forsberg.Ry Cooder (født 1947) ga ut sin første plate «Ry Cooder» i 1970, og er en musiker som andre musikere, inkludert Rolling Stones-gitarist Keith Richards, følger med på og blir inspirert av. Cooder begynte å spille gitar da han var tre år gammel og er i dag kanskje mest kjent for å ha koblet kubansk folkemusikk med amerikansk rock & roll, jazz, country og tex.mex. I 2003 listet magasinet Rolling Stone han som nummer åtte på sin liste over de 100 største gitaristene gjennom tidene. Han har spilt med en lang rekke store musikere og band, inkludert Rolling Stones på deres «Let It Bleed»-album.

Han har også komponert mye filmmusikk, med Paris, Texas (1984) som den mest kjente. På 1990-tallet beveget han seg for alvor inn i verdensmusikken. Han innledet samarbeid med den maliske gitaristen Ali Farka Touré og sammen vant de Grammy for Best World Music Album. Drevet av sin kjærlighet til kubansk musikk, produserte Cooder det vellykkede «Buena Vista Social Club»-albumet i 1997 som toppet Billboards latinske salgsliste og vant en Grammy i 1998 for Best Tropical Latin.

- Cooder spilte mange konserter på 70- og 80-tallet, men siden det har han ikke vært en så aktiv liveartist. Han har ikke spilt i Norge under sitt eget navn siden 1988 og hans foreløpig siste Norgesopptreden var med på Kalvøyafestivalen i 1992 med bandet Little Village som han hadde sammen med John Hiatt. Jeg anbefaler folk å ikke gå glipp av denne konserten, forklarer Forsberg.

Cooders mange karriereutmerkelser inkluderer seks Grammys, en Critics’ Choice Award, en europeisk filmpris, en Golden Satellite Award, en Los Angeles Film Critics Association Award og mange andre. Han ble tildelt Americana Music Association's Lifetime Achievement Award for Instrumentalist i 2007.

Notodden Blues Festival arrangeres 2. til 5. august. Blant årets artister finner vi Bonnie Raitt, Govt Mule, Vintage Trouble, Amund Maarud & Lucky Lips, Sugaray Rayford Band, Knut Reiersrud Band og Ana Popovic.

- Med årets program fremstår Notodden Blues Festival med en sterk profil og egenart i det norske festivalmarkedet, sier Jostein Forsberg.