Foto: Memorials of Distinction

Et tøft 2020 går mot slutten, og det er en lettelse at de gode vaksinenyhetene kommer tett. Vi håper og tror at vi i 2021 igjen har mulighet til å møte publikum og artister i Tøyenparken, skriver Øyafestivalen i forbindelse med dagens slipp.

Arif har de siste årene etablert seg som en publikumsfavoritt i øverste divisjon. Dagny og Malin Pettersen har gitt oss imponerende albumutgivelser de siste månedene. Fra Brighton kommer de nye indierockfavorittene Porridge Radio. Britene finner du også på Musikknyheter.no sin liste over de beste internasjonale albumene fra 2020.
ARIF

Arif er en av de store suksessene i norsk musikk det siste tiåret. Først under navnet Phil T. Rich, så som Arif, har han pøst ut hits og publikumsfavoritter. Han var også en del av det suksessfulle samarbeidet MARS i 2017 og 2018, med Karpe og Unge Ferrari. Alene eller i samarbeid med andre, er han kjent for sine lekne låter og store energi.

Han debuterte med EPen Kom Så Tok Færdiih i 2012, og vant NRKs Urørt-konkurranse året etter. Hans nyeste album Arif i Waanderland kom i 2019. Det nådde andreplassen på den norske albumlista, og inneholder hitten Hvem Er Hun. Aftenposten slo ved utgivelsen fast at «Arifs penn er blitt bedre, og han skildrer vonde temaer med smidighet og glimt i øyet».

Arif har vist at han kan fylle de virkelig store scenene, noe han har gjort alene og i samarbeid med Unge Ferrari. Suksessturneen i 2019 bekreftet hans posisjon som en konsertattraksjon utenom det vanlige. Vi gleder oss til å se han tilbake i Tøyenparken i 2021.DAGNY

Dagny Norvoll Sandvik fra Tromsø har på få år etablert seg som en av landets fremste popartister. Gjennombruddet kom i 2015 med låta Backbeat. Samlet har denne og de påfølgende singlene over 200 millioner avspillinger i strømmetjenester. Dagny er en solid liveartist og sterk låtskriver. Hun var i 2018 nominert til Spellemann for det sistnevnte. Samme år hadde hun en stor hit med Drink About, et samarbeid med Seeb. I 2019 opplevde hun å være medkomponist på Katy Perrys hit Never Really Over, som gikk inn på topp ti i mange land. Årets store hit Somebody ble kåra till årets låt under P3 Gull, og It’s Only a Heartbreak har fått mye radiospilling. Albumet Strangers/Lovers ble sluppet i to bolker, i mai og oktober 2020.

Whenthehornblows.com skrev i 2018: - She is continuing to move upwards in an exciting way, with over 100 million streams on Spotify. This is an impressive status for someone who has yet to release a full-length album. When she does, it is evident that it will be exceptional.

Det er på scena hun trives aller best, noe hun har vist på turneer i USA og Europa.MALIN PETTERSEN

Malin Pettersen har markert seg som en av de viktigste nye stemmene i den nye bølgen med singer/songwritere som henter inspirasjon fra klassisk country og moderne americana. Både det Spellemann-vinnende References pt 1 (2018) og det nedstrippa minialbumet Alonesome (2019) har fått meget god mottakelse. Den økende interessen fra medier og publikum kommer ikke til å avta med det første. Internasjonalt har hun fått skryt av blant andre Billboard, Rolling Stone og Paste. Høsten 2020 kom det kritikerroste albumet Wildhorse. Dagbladet ga 6/6 og kalte det en «norsk countryperle».

Hun har funnet inspirasjon iblant annet bluegrass og folk, og hos artister som Gillian Welch, Emmylou Harris, Gram Parsons, Townes Van Zandt, Chet Baker, Eagles og Neil Young. Sjøl kaller hun og noen av hennes musikalske venner musikken for nordicana.

Aftenposten: - På en måte er dette den ultimate testen i den godt utforskede americanasjangeren. Med kun de mest grunnleggende elementene til stede, må man virkelig ha talent for å holde på spenningen. Det har Pettersen i massevis.PORRIDGE RADIO (UK)

Porridge Radio fra Brighton har en rekke utgivelser på smålabeler siden starten i 2015. I år kom albumet Every Bad på kvalitetsbevisste Secretly Canadian. Anmeldere har beskrevet bandet som en vitamininsprøyting i indierocken. Albumet ble av Stereogum, Louder Than War, PopMatters og Rough Trade utnevnt til en av årets sterkeste utgivelser.

Bandet er ledet av gitarist, sanger og låtskriver Dana Margolin. De har på få år gått fra hjemmesnekra utprøving til å ha store deler av musikkverdens øyne på seg. Vi tror suksessen fortsetter, og at Porridge Radio får enda flere norske fans i Tøyenparken.

The Guardian: - Their skill lies in rearranging familiar elements into something that sounds fresh, largely down to their curious take on songwriting. Porridge Radio are melodically strongest when they seem to be trying the least hard.

Pitchfork: - Using words and noise to create mantras and blow them up, Every Bad is the inspired result of a rock band finding itself in 2020, inhabiting many ways of being.
Øya har refusjonsgaranti. Det er trygt å kjøpe billetter til Øya 2021 – blir det ikke festival, får publikum pengene tilbake.


BEKREFTA ARTISTER TIL ØYAFESTIVALEN 2021 – flere offentliggjøres snart

Bon Iver (US) / AURORA / Kvelertak / Michael Kiwanuka (UK) / Emilie Nicolas / Arif / Bikini Kill (US) / Dagny / Sondre Lerche / Malin Pettersen / Porridge Radio (UK) / Signe Marie Rustad / The Switch / Kamara / Musti / Tøyen Holding