Den franske elektroniske musikkpioneren Jean-Michel Jarre har slått seg ihop med Queen-gitarist Brian May når han 12. mai setter opp en engangs konsertbegivenhet for å markeringen åpningen av årets Starmus-festival, som finner sted i Bratislava i Slovakia.

Årets tema er 'Starmus Earth: The future of our home planet'. Festivalen, som i 2017 ble holdt i Trondheim, varer i fem dager, fra 13. til 17. mai. Festivalen samler nobelprisvinnere, forskere astronauter, intellektuelle og kunstnere til forelesninger og diskusjoner om temaer som miljø, kunstig intelligens og cybersikkerhet.

I tillegg deles den årlige Stephen Hawking-medaljen for vitenskapskommunikasjon ut. Denne var det nettopp Jean-Michel Jarre var som fikk i Trondheim i 2017.

Jarres konsert starter arrangementet og finner sted i samarbeid med byen Bratislava. Den er gratis å delta på og vil bli sendt på nasjonal TV i Slovakia, i tillegg til at den blir sendt globalt via EBU-nettverket. Den vil også den bli strømmet live på på Jean-Michel Jarres YouTube-kanal.

Starmus ble grunnlagt av astrofysiker Garik Israelian, Queen-gitarist og astrofysiker sir Brian May under regi av avdøde Stephen Hawking.

Dette er ikke første gang progmusikere er involvert i arrangementet. Rick Wakeman har opptrådt på Starmus tidligere, mens Anathema i 2020 fremførte en minneverdig utgave av Pink Floyds Keep Talking med avdøde Stephen Hawkings stemme. Da festivalen fant sted i Trondheim opptrådte Devin Townsend, i tillegg til Ane Brun.