Bergens-baserte Dig Deeper gikk fra å være oppvarmingsband til å bli kveldens hovedattraksjon da det opprinnelige hovedbandet, Navigators, måtte avlyse grunnet sykdom. Dette ble klart dagen før konserten, og Dig Deeper, som foreløpig kun har en EP og to singler på samvittigheten, fikk litt av en utfordring. Det er stor forskjell på å være oppvarmingsband og å være kveldens hovedband, ikke minst i forhold til hvor mange sanger det forventes at man spiller.

Det hele ordnet seg imidlertid uten problemer, for bandet leverte en flott konsert der nede i hulesystemet under Nygårdsparken. Debutalbumet er ventet en gang neste år, og en kombinasjon av nye og allerede velkjente låter gjorde konserten variert og spennende både for nye og mer etablerte fans.

Vi er ikke så bortskjemte med countryrock her i landet. Men det kan kanskje Dig Deeper gjøre noe med. For selv om bandet i et intervju med Studvest har hevdet at de først og fremst spiller rock, så spiller de strengt tatt først og fremst countryrock. Småstøyete, lett psykedelisk og svært melodiøs countryrock.

picture

Låter som Memphis og Yet You Give Me (The Blues) er rett og slett glimrende uptempo countryrock. Balladen Do You Remember Me Back Then like gjerne kunne vært skrevet av David Crosby eller Gram Parsons, den herlige gitarintroen på Whatever Happened gir assosiasjoner til Neil Young og hans band Crazy Horse, og singelsporet Don't Seem To Disappear At All veksler mellom det nedstrippede og det gitarøsende på perfekt vis.

Men på tross av alle disse forholdsvis tydelige inspirasjonskildene, er Dig Deeper først og fremst et tjueførste århundres norsk countryrockband, som foredler og viderefører arven fra denne musikalske sjangeren på glimrende vis. Vokalist Einar Kaupangs stemme, som har en tendens til å bli litt masete på plate, fungerer glimrende live, og bandet virker svært samspilte. Gitarist Øystein Braut krydrer lydbildet med lekre detaljer.

Den største innvendingen mot denne konserten er at jeg skulle ønske bandet støyet enda mer, at de trakk ut låtene, gjorde dem lengre og mer episk anlagte. I denne sjangeren er det en tradisjon for å tøye låtene live, noe man tydelig merker på Neil Young and Crazy Horses livealbum eller på en konsert med for eksempel Drive-By Truckers. Her kan Dig Deeper med fordel slippe seg enda mer løs i fremtiden, og strekke låtene til sju-åtte minutter istedefor fem.

Men dette er så klart bare en bagatell. Dig Deeper leverte en flott konsert på Hulen, og alle som liker klassisk countryrock kan glede seg til albumet som kommer en gang neste år.

Foto: Jorid Martinsen