Foto: Anine Desire - @aninedesire


- Det har vært en lang reise for å komme oss dit vi er i dag, men vi er bare så vidt begynt! Slik lød ordene fra Katrine Stenbekk, vokalist og frontkvinne i Kalandra i går kveld.

Bandet har vært på Europa-turné de siste to månedene, og avsluttet med to konserter i Norge. Først i Trondheim, og så på Den Arktiske Hovedscene i Oslo i går kveld.

Lokalet på Salt er langt ifra det største Oslo har å tilby av konsertlokaler, men i går var det fullsatt av en trofast hærskare av fans som trolig bare vil vokse med årene.
- Dere må være det villeste publikummet vi har hatt på hele turneen, lo Katrine fra scenen.

I forkant av konserten, har jeg varmet opp hjemme med å lytte til Kalandra sine låter. Jeg må si at live-fremføringene deres for det meste lyder bedre enn album-versjonene. Særlig Borders og The Waiting Game fra 2021 albumet The Line, ble nydelige i live-format. De klare vokalene til Katrine høres virkelig like bra ut live som på opptak.

- Jeg er så sliten, meddelte Katrine flere ganger under gårsdagens konsert.
- Vi har spilt 20 konserter på 22 dager i løpet av denne turnéen, sa hun.

Men utenom det faktum at Katrine uttrykte trøtthet, var det ikke mange tegn til at bandet var slitne etter en tøff turné. Fremføringen var tvert imot plettfri omtrent hele veien gjennom. På siste låten, Brave New World, var det noen høye noter som Katrine slet med å treffe, et aldri så lite tegn på at stemmen kanskje trenger litt hvile. Men utenom denne lille glippen under kveldens siste låt, var vokalene til Katrine trollbindende hele veien gjennom.

Gjennomtenkt lysshow, dans og samspill innad i bandet bidro til en stemningsfull konsert. Helvegen (Wardruna-låten som Kalandra har gjort til sin egen), og bandets nyeste singel Bardaginn ble nok kveldens mest imponerende fremføringer.

Helvegen har en fortryllende oppbygging, fra Katrine sine første klare, vemodige vokaler, til de dypere røstene til gitaristene Jogeir Daae Mæland og Florian Bernhard Döderlein Winter, til de krigerske trommene til Oskar Johnsen Rydh. Låten var blant publikumsfavorittene i går kveld. Bardaginn har ikke hatt like lenge til å sementere seg i hjertene til Kalandra fans som det Helvegen har, men ble også mottatt med stor jubel i går kveld.

Bandet slapp også Jenny Zett, som var oppvarming for Kalandra, til på scenen for å bidra på flere låter. Hun bidro med cello og backing-vokaler på blant annet Wonderland, Virkelighetens Etterklang og Concrete Landscapes.
- Jenny kan jo alt, så det må vi utnytte, smilte Katrine.

Kalandra sin musikk er trolsk og eventyrlig uansett hvor og hvordan man lytter til den. Men bandet vever inn et ekstra element av det eventyrlige og utenomjordiske på scenen, som gjør dem til et særlig gripende band å se live.

Mye av musikken deres er billedlig (som i Borders som danner et bilde av ville Island; "where the black sand meets the raging seas". Når man så legger til kostymer, røyk og lysshow, skapes en ekstra dimensjon for publikum å forsvinne inn i tekstene og musikken når den oppleves live.

Kalandra fullførte sin turné med stil i går kveld. Og jeg mener Katrine Stenbekk har rett når hun sier at dette bare er begynnelsen på reisen deres.


Kalandra sin hjemmeside