Tidligere var band som Velvet Revolver, Turboneger og Black Debbath å finne på Quartens program mandag 2. juli. To nye band er nå offentliggjort til Bendiksbukta samme dag: amerikanske Machine Head og norske Stonegard.

MACHINE HEAD
Sommerens metal-høydepunkt er i boks: Machine Head kommer til Quart for å vise hvor hard, mørk og aggressiv moderne thrash-metal kan bli. Med seg i bagasjen har de det rykende ferske albumet The Blackening, en plate som allerede er utropt til en moderne metal klassiker.

Det toneangivende fagbladet Metal Hammer gir The Blackening 10 poeng av 10 mulige, og kaller det “absolutely fucking stunning”. Også Kerrang! gir full pott, og skriver at Machine Head har laget sitt absolutte mesterverk.

Ikke verst for et band som lagde sin første sertifiserte klassiker allerede for 15 år siden.

Med Burn My Eyes (1992) ga Machine Head fra Oakland, California hele metal-sjangeren et hardt tiltrengt spark i balla. Musikalsk bygde de videre på det thrash-pionérer som Metallica og Slayer hadde gjort på 80-tallet, men Machine Head parret den sylskarpe riffingen med en tydeligere sosial edge enn forgjengerne. Og der et band som Metallica etter hvert fjernet seg fra røttene, forble Machine Head for ekstreme til å bli akseptert av mainstreamen. I stedet kom de, sammen band som Pantera og In Flames, til å definere hvordan moderne, brutal metal skulle låte.

Ikke verst for et band som spilte inn sin første demo på soverommet til en kompis – med forsterkerne på badet.

Og med The Blackening viser frontmann Robb Flynn at årene ikke har gjort ham mildere stemt til noe som helst. Her tråkker han på så mange ømme, amerikanske tær som han bare kan. Han synger, brøler og hveser om krigen i Irak, om forstokket religion og om reaksjonær politikk – kort sagt alt Bush-administrasjonen står for. Samtidig er de musikalske tvingene skrudd til enda noen hakk. Låtene er mer komplekse, produksjonen mer kraftfull og bandet mer autoritært enn noen sinne. Så mye har Machine Head på hjertet, at de åtte sporene klokker inn på over en time.

The Blackening er kort sagt en monolitt av en plate. Med den setter Machine Head en ny standard – ikke bare for seg selv, men for all metal.

At Machine Head har rykte som et av verdens aller beste live-band, bør ikke akkurat senke forventingene til sommerens konsert på Quart.

STONEGARD
Stonegard kommer tilbake til Quart, og de svartkledde hordene vet akkurat hva det betyr: hard, kontant og testosterondunstende rock fra et av landets aller fremste metal-band.

Da Stonegard albumdebuterte med tungt kritkerroste Arrows i 2005, hadde de hatt god tid til å perfeksjonere uttrykket sitt. Tre fjerdedeler av bandet møttes på musikklinjen ved Trøndertun folkehøgskole allerede i 1997. Etter diverse musikalske krumspring startet de i 2000 Stonegard med base i Oslo. Erlend Gjerde (trommer), Håvard Gjerde (bass), Ronny Flissundet (gitar) og Torgrim Torve (gitar og vokal) opparbeidet seg raskt rykte som et forrykende liveband, men det var med utgivelsen av Arrows at det virkelig tok av.

Albumet, som de laget i samarbeid med den svenske superprodusenten Daniel Bergstrand (Meshuggah, In Flames), ble nominert til både Spellemann- og Alarm-priser, og bandet gjorde noe så sjeldent som å spille på alle de store norske festivalene – Quart, Øya og Norwegian Wood. Gullåret 2005 ble toppet med oppvarmingsjobber for størrelser som Black Sabbath, Slipknot og Korn.

I 2006 kom From Dusk Till Doom, og befestet Stonegards posisjon som internasjonale utfordrere i metal-klassen. Stein Østbø anmeldte plata til terningkast fem i VG: “et muskuløst metal-album som fortjener et bredt og stort publikum.”

Stonegard har tydelige røtter i 80-tallets thrash metal, men parrer dette med innslag av nyere ektrem-metal. De går heller ikke av veien for mer progressive og atmosfæriske elementer. Samtidig legger Stonegard nok vekt på det melodiøse til å ha appell også utenfor ortodokse metal-kretser. Selv kaller bandet gjerne musikken sin “gladmetal”, hvilket vitner om et sunt glimt i øyet.

Stonegard kommer tilbake til Quart, og de svartkledde hordene vet akkurat hva det betyr.