The Sword sin blytunge stonerrock er amerikansk tungrock på sitt aller beste. De er blitt omtalt som det farligste bandet i Austin, Texas. I 2008 varmet de opp for Metallica på Bergenhus Festning og alle som fikk med seg dette eventyret av en konsertkveld kan bekrefte at The Sword ikke akkurat er noe for sarte sjeler. Det har vel knapt vært høyere og mer kontant lyd på festningen, selv i krigstid.

Det er mulig å høre inspirasjon fra alt fra Slayer og Black Sabbath, Hawkwind og ZZ Top samt et vell av heavy metal-sjangerens innbydende marinade av klisjéer i The Sword’s musikalske univers. Likefullt står The Sword for noe helt eget innenfor den tyngre delen av rocken, skriver Bergenfest.

Musikknyheter.no ga bandets siste album, Warp Riders, 7/10: - Leverer oppskriftsmessig hardt og godt.

NB! The Sword har avlyst hele tre konserter i Oslo de siste årene.


Delstaten Georgia har vist seg å være noe av en maktfaktor innen utviklingen av moderne metal på 2000-tallet. Med Mastodon i front, har scenen opparbeidet seg en unik identitet og et tonespråk som også er lett gjenkjennelig i Kylesa.

Bandet har lenge hatt en høy stjerne i undergrunnen som et direkte resultat av forrykende konserter og en bunnsolid katalog som inkluderer høydepunkter som ”Time Will Fuse it’s Worth” (2006) og ”Static Tensions” (2009).

Bandet ligger ikke på latsiden, og med årets rykende ferske ”Spiral Shadow” er det mye som tyder på at Savannah-kvintetten kan få sitt store gjennombrudd. Begrensninger har aldri vært et ord hos Kylesa og deres usjenerte sjangerlek slår virkelig ut i full blomst på deres femte album.

Det kraftfulle øset fra to trommeslagere er mer formålstjenlig enn noensinne, og de tre vokalistene - inkludert gitarist og kvinnelig anker Laura Pleasants - skaper et kontrastspill som fungerer bedre enn noensinne. Referanser som Pink Floyd slår en som like naturlig som Black Sabbath der psykedeliske jammer knyttes sammen av blytunge årgangsriff.
Kylesa blir av mange utpekt som en av de viktigste ledestjernene for den kontemporære stonerrock-scenen, men deres betydning strekker seg lenger enn som så, Kylesa har rett og slett laget en av årets beste rockeplater.

Begge bandene spiller 30. april.

www.bergenfest.no