Dig Deeper: May 3rd

Dig Deeper debuterte med EP-en Yet You Give Me (The Blues) i 2011, en utgivelse hvor spesielt låta Memphis fikk mye positiv omtale. Albumet August Afternoon kom ut høsten 2012 til gode kritikker. Nå er kvintetten, som består av medlemmer fra både Bergen og Oslo, tilbake med singelen May 3rd. 7-tommeren er trykket opp i 250 numererte eksemplarer, gitt ut på Snertingdal Records.

May 3rd er et spennende og litt vågalt singelvalg. Der nevnte Memphis og More Than They Pay fra August Afternoon fremstår som åpenbare singelspor, er dette en ganske annen type låt. May 3rd er seks minutter lang og den kvir seg ikke for å dra på med lange instrumentalpartier. Lyttere med sansen for psykedelisk gitarstøy kommer til å omfavne spesielt låtas intro: Først ett forsiktig gitartema, deretter dukker en litt vindskeiv sologitar opp i bakgrunnen, så trommene, så enda mer gitar, lag på lag bygger det seg opp. Det går et drøyt minutt før vokalen og verset kicker inn, og dette minuttet føles som selve essensen av alt Dig Deeper står for. Nydelig. Men for all del, resten av låta er flott den også.B-siden Let me Ride er en mer umiddelbar rockelåt, kompakt og hardtslående. De to sporene har en tydelig og virkningsfull kontrast, skjønt det er lite tvil om at May 3rd er den mest interessante låta. Singelutgivelsen er første smakebit på Dig Deepers andre studioalbum, som kommer ut til høsten. Både singelen og albumet er spilt inn i ABC Studio i Etne, en liten kommune sør i Hordaland.

Ekkolodd: E Kvæle Re

Det bergensbaserte plateselskapet Klangkollektivet har raskt etablert seg som en viktig leverandør av spennende musikk litt på siden av det mest kommersielle. Blant bandene som har fått mye oppmerksomhet er Ekkolodd. Deres debutalbum Det bruse forbi me (2013) fikk til dels svært gode tilbakemeldinger. Her på Musikkyheter gav vi albumet 8 av 10 på poengskalaen – og skrev blant annet at bandet fanger lytteren i et musikalsk univers man har lyst til å bli værende i veldig lenge.

 photo IMG_8563_zps4aabe8d5.jpg

Bandets nye singel har fått navnet E Kvæle Re («Jeg kveler deg»), og coveret er nydelig designet av Robert Høyem fra Overhaus. Låta fremstår som typisk ekkoloddsk, med et komplekst lydbilde som gir tydelige assosiasjoner til både jazz og prog. Vokalist Kim Morgan Morken presenterer en snodig tekst som tilsynelatende handler om å ta livet av noen ved kvelning. Det oppløftende, optimistiske lydbildet kontrasteres av de mørke linjene «Så fint du har pynta til i hagen / Jeg strammer til rundt kragen». Bandet selv har uttalt at låta er «en lettere absurd romantisering over det å ta livet av noen». Om E Kvæle Re sier noe om hva vi kan forvente av Ekkolodd fremover, så prøver vi oss på følgende spådom: Med rot i det samme musikalske landskapet, men samtidig med en søken etter nye nyanser og stemninger.

Ekkolodds andre studioalbum er ifølge presseskrivet spilt inn i løpet av seks intense dager i Klangkollektivets studio på Bergen Kjøtt. Plata skal etter planen komme ut i oktober.