I dag kunngjør Roskildefestivalen 19 nye navn til sommeren festival og de norske svartmetall bandet Witch Club Satan kunngjøres som eneste norske. De føyer seg dermed sammen Karpe som de to eneste bekreftede norske navn til Roskildefestivalen 2023.

Blur vender tilbake til Roskilde

20 år etter deres siste konsert på Roskilde vender britpop-legendene i Blur tilbake med en diskografi stappet med hits som «Song 2», «Girls & Boys» og «Cofee & TV».Frontmann Damon Albarn har lenge hatt en forkjærlighet for Roskildepublikummet, og har opptrådd under eget navn og med artistprosjektene Gorillaz, Africa Express og The Orchestra of Syrian Musicians.

Den alltid lekne og sjangerbrytende Albarn trer ut på Orange Scene for 10. denne sommeren i

– Blur med Damon Albarn i front innkapsler hva Roskildefestivalen står for: å være i konstant bevegelse og utvikle seg i samarbeid med partnere på et grunnlag alle kan enes om. Roskilde har holdt på det gode forholdet til Albarn siden Blurs første konsert her i 1992, og det er alltid en stor glede og oppleve hva han bringer med seg til Roskilde-publikummet, sier programsjef Anders Wahrén.

Fans av gitarbasert rock kan også se frem til gjensyn med Queens of the Stone Age som kommer tilbake til festivalen for 5. gang – med et nytt album i bagasjen.

Det amerikanske indiebandet Japanese Breakfast gjør også sin danske konsertdebut.

Fest kommer i mange former

Fest og Roskilde går hånd i hånd og med dagens programslipp blir det klart at sommerens fest tar mange slags former.

Blant annet gjennom den nigerianske afrobeatsstjernen Adekunle Gold som kommer til Roskilde med fullt orkester og en 24 karats dansefest for første gang i Danmark.

Også i dette slippet vinner vi dronningen av bounce-hiphop, Big Freedia, mens kritikerroste Sudan Archives presenterer sin visjonære blanding av soul, hiphop, avantgarde, pop og klubbmusikk. Begge for første gang på Roskildefestivalen.

Et av festivalens store maktdemonstrasjoner i 2022 var et proppfullt Arena-telt og artist Tobias Rahim. Rahim er for tiden aktuell med både diktsamling og debutalbum, og han er mer enn klar til å vise at han kan fylle plassen foran Orange Scene og mestrer det store formatet, godt hjulpet av allerede tidløse hits som «Stor Mand», «Mucki Bar» og «Når Mænd Græder».Programsjef Anders Wahrén sier:

– Vi har gjort litt ekstra innsats for å sette sammen en pakke som reflekterer det som er et særskilt og et privilegium med Roskilde: at festivalen er en stor og viktig møteplass som presenterer internasjonal musikk som ikke finnes andre steder i Danmark og kobler de sammen med høyaktuelle og mer etablerte artister. Vi når verden rundt. I dag kunngjør vi for eksempel navn fra Nigeria, Brazil og Iran.

Utover disse spennende navnene kan festivalgåere også se frem til særskilt pop i hvert sitt sjikte.

Svenske Tove Lo disker opp med sin sexpositive «dirty pop», og hun tar med seg et ferskt og dypt personlig album. Kunngjort er også kanadiske Alice Glass som vender tilbake til Roskilde, for første gang under eget navn. Hun tar med seg debutalbumet PREY//IV som tar opp temaer som misbruk, vold og traumer og viser veien gjennom mørket på samme tid.

I dag er følgende navn lagt til plakaten for neste års festival:

Blur (UK)

Queens of the Stone Age (US)Alice Glass (CA)

Japanese Breakfast (US)

Tove Lo (SE)

Tobias Rahim (DK)Adekunle Gold (NG)

Bala Desejo (BR)

Big Freedia (US)

Debbie Sings (DK)

Ganger (DK)

Ithaca (UK)

Liraz (IR)

Melodi Ghazal (DK)

Nikki Lane (US)

ShaSimone (UK)

Sudan Archives (US)

Villano Antillano (PR)

Witch Club Satan (NO)

Witch Club Satan er et feministisk svartmetall-band bestående av Nikoline Spjelkavik på gitar, Victoria Røising på bass og Johanna Holt Kleive på trommer. De har allerede holdt oppsiktsvekkende konserter i Norge og imponerte norsk musikkbransje under årets Bylarm. Til sommeren er de også booket til Tons of Rock

– Det blir ikke feitere enn Roskilde og Tons of Rock, sier Witch Club Satan.

De 19 nye navnene slutter seg allerede annonserte artister som Karpe, Burna Boy, Christine and the Queens, Kesi, Denzel Curry og Rina Sawayama.