Vi er gang med å oppsummere årets beste utgivelser og har allerede kåret årets beste norske album og våre norske favorittlåter fra 2023.

Nå er det årets beste internasjonale album som står for tur. Topp 10-lista fra 2023 består av god miks av både nye navn og noen gamle travere som fortsatt leverer. Årets beste album kommer fra supertrioen boygenius som består av Phoebe Bridgers, Julien Baker og Lucy Dacus. Caroline Polachek har erobret andreplassen med Desire, I Want To Turn Into You, mens evigunge The Rolling Stones har rutinert styrt bandets første album på 18 år inn på pallen over årets beste album.

Her er topp 10:


1. boygenius - The Record

Har du ennå ikke hørt om boygenius, våkn opp og fest navnet til hukommelsen fordi du kommer til å høre det mye framover. Trioen som består av Phoebe Bridgers, Julien Baker og Lucy Dacus tok Oslo med storm under Øya-festivalen tidligere i år, og har siden de debuterte i 2018 bergtatt resten av verden med deres distinkte lydbilde og indie-magi. Bandet slapp sitt sitt debutalbum «the record» 31. mars.

Vår anmelder Stian Svehagen var på plass på Øyafestivalen i sommer og skrev følgende om Boygenius:

Phoebe Bridgers, Lucy Dacus og Julien Baker er indieverdenens svar på Crosby, Stills & Nash anno 2023 og stiller på Øyafestivalen med et band med fire ekstra musikere. Dette gir et skikkelig trøkk og viser at boygenius er her for å levere en konsert som er noe mer enn fin trestemt sang. Dynamikken mellom de rocka låtene og det helt nedstrippa fungerer perfekt. Kontakten mellom artist og publikum er tilstede fra første låt og det smitter også over på de blant publikum som ikke er frelst fra før. Den første konserten til boygenius i Norge er en for bøkene, la oss håpe vi får se dem igjen snart!2. Caroline Polachek – Desire, I Want To Turn Into You

Caroline Polachek var tidligere medlem i indiepopbandet Chairlift. I 2014 ga hun ut et soloalbum, under navnet Ramona Lisa. Deretter kom det et nytt tre år seinere, nå med artistnavnet CEP. Siden albumet Pang i 2019 har hun gitt ut musikk i eget navn. Nå fikk hennes eksperiementelle, stemingsfulle og moderne pop mer oppmerksomhet fra både publikum og kritikere. Tidlig i 2022 turnerte Polachek som oppvarming for Dua Lipa. De siste årene har hun også rukket å samarbeide med blant andre Christine and the Queens og Charli XCX

I februar 2023 kom Desire, I Want to Turn Into You, som viser hvilken fantastisk stemme Polachek har.3. The Rolling Stones - Hackney Diamonds

Det er fortsatt en stor begivenhet når The Rolling Stones slipper nytt album, særlig når «Hackney Diamonds» er bandets første studioalbum med nyinnspillinger siden A Bigger Bang fra 2005. Stones tuller ikke med formelen på sitt nye album og Mick Jagger leverer fortsatt fra øverste hylle til tross for at gjengen har holdt det gående i over 60 år!4. Rival Sons - Lightbringer

Nashville-/LA-kvartetten Rival Sons slo gjennom med «Pressure & Time» i 2011. De ble hyllet verden over for den tøffeste rocken man hadde hørt på lang, lang tid, og det ble trukket paralleller til band som Led Zeppelin, Free, Deep Purple og The Doors. Norgesvennene har sluppet to strålende studioalbum i 2023, Lightbringer og Darkfighter.

Gitatist Scott Holiday sier følgende om de to albumene:

“When you do two albums back-to-back like this, there are a lot of things to think about. The first record has to pack enough of a punch and tell enough of a story for the second half to have an even bigger impact. We balanced them out with energy and meaning, but the follow-up always needed to deliver a bigger blow. I think LIGHTBRINGER provides this.”

5. Wedensday - Rat Saw God
Wednesday fra North Carolina blander sår vokal, gode låter og støyende gitarer på en måte som har fått Pitchfork til å kalle dem “one of the best indie rock bands around”. Etter å ha starta som soloprosjektet til Karly Hartzman, er det nå et fullt band med utvida og kraftigere lydbilde. Gitarist Jake Lenderman har flere utgivelser på egen hånd, under navnet MJ Lenderman.

Etter en samling coverlåter året før, kom tredje ordinære Wednesday-album Rat Saw God ut våren 2023. Det fikk meget god mottakelse og bandet opplever nå økt oppmerksomhet på begge sider av Atlanteren. Wednesday spiller på Øya i 2024!

6. Depeche Mode – Memento Mori

Vokalist Dave Gahan og Martin Gore hadde begge skrevet låter og jobbet med Memento Mori i flere måneder da de fikk høre at tredjemann i Depeche Mode, Andy Fletcher var død. Dette var bare uker før de skulle møtes i studio for å sette sammen bandets 15. album. Så nå er de to, og begynner dermed å ligne på et legacy-band som knapt nok har originalmedlemmer igjen.

Men der andre band med lang historie enten ikke gidder å lage ny musikk, eller lager musikk ingen bryr seg om, later det ikke til at Depeche har noen som helst planer om å bli et legacy-band. Det er også tydelig at Fletchers død preger albumet fra start til slutt.

Dette er ikke noe party-album, og de som liker Depeche best når de lager fengende popmusikk ala People are People og A Question of Time vil nok bli skuffet. Vi som liker dem når de er mer introspektive og dystre har derimot mye å glede oss over her, skriver vår anmelder Hogne Bø Pettersen om Memento Mori

7. Blur - The Ballad of Darren

Dette er Blur sitt niende album og siste utgivelse siden 2015. Vokalist Damon Albarn skrev tekstene til dette albumet mens han var på turné med sitt ikke helt ukjente sideprosjekt Gorillaz i 2022. Musikken er komponert av Blur og produsert av James Ford, som igjen har styrt spakene for blant andre Arctic Monkeys, Florence and the Machine og Depeche Mode. Albumtittelen refererer til Darren “Smoggy” Evans, som over tid har fulgt Blur som sikkerhetsvakt.

Oppsummert kan dette albumet beskrives som lounge- eller alternative-pop. Det sammenlignes med Lou Reed, Radiohead og Blurs eget album Think Tank. The Ballad of Darren er bra produsert og gjennomført, skriver vår anmelder Bærnt Blix.

8. OMD - Bauhaus Staircase

Det hadde vært lett å markere jubileet med enda en ny samleskive. I stedet får vi Bauhaus Staircase. Et album som kan fungere som en katalog over det beste av OMD, men med bare nye sanger.

Platen er et overflødighetshorn av alt som er OMD: Drømmende ballader (Look At You Now som kunne kommet i 1983 og Where We Started), vital, og energisk pop fylt med nydelige melodier (Don't Go), poetiske tekster (Aphrodite's Favorite Child) og politikk og historie (tittelkuttet, Anthropocene og Kleptocracy). Og selvsagt er kor-synthen de har brukt siden Souvenir, som kom i 1981, på plass.

Hvis dette virkelig er det siste de skal gi ut av nytt materiale er det en strålende måte å avslutte på, med flagget til topps! Anmeldt av Hogne Bø Pettersen.

9. Luke Elliot – Let’em All Talk

Med en filmatisk musikalitet og poetiske tekster som skaper episke fortellinger, er hans musikk en intim og følelsesmessig reise gjennom livet - en reise gjennom både oppturer og nedturer. Tredjealbumet "Let 'em All Talk" er usminket, rått, sårt og artistens beste og mest varierte.

10. The National - First Two pages of Frankenstein

The National har vært travel i år og har sluppet deres niende og tiende studioalbum, First Two Pages of Frankenstein og Laugh Track.

Det førstnevnte albumet er preget av stemningsfulle melodier og fengslende historier, og med gjesteopptredener fra ingen ringere enn Taylor Swift, Phoebe Bridgers og Sufjan Stevens.

Disse har stemt i år:


Tina Løvås
Maia Birtles
Leif Tore Spikkeland
Alyssa Nilsen
Øystein Bagle-Tennebø
Robin Olsen
Stian Finstad Svehagen
Olivar Grandø
Lars-Ove Håhjem
Henrik Årby
Tormod Sperstad
Hogne Bø Pettersen
Charlotte Sissener
Torger Havåg


Tidligere vinnere


2006: Bob Dylan - Modern Times
2007: Arcade Fire - Neon Bible
2008: Fleet Foxes - Fleet Foxes
2009: Girls - Album
2010: Arcade Fire - The Suburbs
2011: PJ Harvey - Let England Shake
2012: Tame Impala - Lonerism
2013: Arctic Monkeys - AM
2014: The War on Drugs - Lost in the Dream
2015: Father John Misty - I Love You, Honeybear
2016: Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
2017: The War On Drugs - A Deeper Understanding
2018: Ghost - Prequelle
2019: Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen
2020: Phoebe Bridgers - Punisher
2021: The War on Drugs – I Don’t Live Here Anymore
2022: Ghost - Impera