Norske Electric Eye fikk etter debutalbumet først og fremst mye oppmerksomhet i utlandet. Musikkpresse og bloggere var overstrømmende i sin ros av bandet, som ved siden av å havne på en rekke “årets beste”-lister ble gjenganger på radio i USA, England, Argentina, Mexico, Nederland, Danmark og Belgia. Også fra scenekanten har Electric Eye gjort seg bemerket. Siden 2013 har de turnert i både Europa og USA, samt deltatt på bransjetreff som Eurosonic, SXSW, The Great Escape, Iceland Airwaves og Spot Festivalen i Danmark. Responsen har vært overveldne – aller størst i det internasjonale miljøet for psykedelisk musikk, som på alle måter har fått øyne og ører opp for bandet.

I dag er bandet ute med den første singelen fra albumet, Different Sun, som er ute på Jansen Plateproduksjon 5. februar 2016. Vi tok en liten prat med Øystein Braut i forbindelse med premieren på musikkvidoen til "Bless".


Gratulerer med ny singel, fortell litt om låta og videoen.

- Takk for det. Låta er, til tross for at den er spilt inn under en vestlandsk vinterstorm, inspirert av en kjøretur jeg hadde på tvers av ørkenen, sørvest i USA. Stikkende varme, knusktørt landskap, indianerreservater og krusing langs veier som går som en strek gjennom landskapet, så langt øyet kan se. Vi har prøvd å fange noe av denne følelsen i låta. Videoen skal liksom underbygge dette med varme, psykedeliske farger og noe kaotiske story. Trippy opplegg.


Dere slipper nytt album på nyåret, hvordan har innspilling vært?

- Jepp. Vi har, som forrige album, spilt det inn selv i Broen studio i Bergen. Vår organist Anders Bjelland har tatt opp og mixet hele platen. Vi har jammet en del i studio og det er sånn de fleste låtene blir til. Som oftest hadde vi et riff eller et tema som utgangspunkt og så har vi jobbet frem sounden og gangen i låta underveis. Det var januar-storm i Bergen under innspillingen, så torden smalt i veggene og lyn lyste opp himmelen konstant. Vi liker å tro at vi har tatt med noe av energien fra naturkreftene med inn i låtene.


Hva er den største forskjellen på dette albumet og det forrige?

- Vi har prøvd å være litt mer fokuserte, jobbe litt mer med låtstruktur og leker oss også litt mer med flere uttrykk her. Det får dere nesten vente til resten av plata kommer, for å høre, meg synes vi har klart å ta med sounden og friheten fra debuten og videreutviklet soundet vårt til noe nytt og interessant. Det er også mer vokal på den nye platen.Hvis du skal trekke frem tre inspirasjonskilder til dette albumet, hva må med?

- JJ.Cales smooth-het, Dungens trommelyd og Dave Fridmanns produksjon av Embryonic-plata til Flaming Lips. Fethet, alt sammen!


Hva dine topp 3 psych-skiver?

- Psych er et vidt begrep og kan være alt fra doom til 60-talls pop, men her er nå tre fete psykedeliske skiver i hvertfall, på hver sin måte, i tilfeldig rekkefølge.

Pink Floyd - The Piper at the Gates of Dawn
Kvartetten som Sprängde - Kattvals
Alice Coltrane – Journey In Satchidananda


Hva med internasjonale skiver, noen favoritter akkurat nå?

Kikagaku Moyo – Forest of Lost Children, Megakul psych fra Japan som vi har spilt noen show med.

Bert Jansch – Jack Orion, Den plata her hører jeg mye på om dagen. For en gitarist!

Ngozi Family – Day of Judgement, Fet zamrock fra back in the day.
Dungen - Allas sak, Nok en rå plate fra våre svenske helter!


Hva er verdens beste låt akkurat nå, synes du/dere?

- Ride Me High fra JJ.Cale's Troubadour er alltid rå, uansett.