Foals spilte på Øyafestivalen, og i den anledning tok vi en prat med deres vokalist, Yannis Philippakis.

Hei! Hvordan liker du Norge så langt?

Det er fint. Jeg har gått litt rundt i Oslo. Jeg har ikke hatt så mye tid her, men jeg dro ut på en pub igår. Jeg liker det. Jeg har sett operahuset og dro en tur på nasjonalgalleriet, og kikket etter kaffe og minimalistisk design i morges.

Hvordan er det å spille festivaler i motsetning til mindre konserter, hvor publikum kommer for å se bare dere?

En festival i Norge er ganske annerledes for vi er ikke så godt kjent her, så vi aner ikke hva vi skal forvente. På dine egne konserter vet du litt mer hva du skal forvente, og energien er bedre. Jeg liker ikke egentlig å spille på dagtid. Jeg synes det er litt uverdig å spille rock på dagtid. Så det er litt rart. Men en god festival kan være en fantastisk opplevelse.

I mediene blir du gjerne malt som en stereotypisk rockestjerne, med festing og stagediving og alt som følger med. Føler du at dette gir det riktige inntrykket av deg?

Altså, det har endret seg med tida, for da vi startet skrev alle bare om at vi var nerdete og fra Oxford og spilte math-rock og vi ble fremstilt som veldig akademiske og jeg synes ikke noen av delene er sant. Det virker stereotypisk fordi pressen opererer med stereotyper. Jeg tror at journalistikkens natur er å lage stereotyper og karikaturer fordi du ikke kan vise nyansene av en person i en sak i et musikkmagasin. Så jeg synes det er helt feil. Jeg tror ikke noen egentlig kjenner meg.

Føler du at du gjennom musikken din viser et mer korrekt bilde av deg selv?

Det er ikke målet mitt. Musikken er oppriktig, og jeg mener det jeg skriver, men jeg prøver ikke å vise hvem jeg er mellom den.

Måten du skriver tekster på har endret seg over årene, fra komplekse til mer rett frem, føler du nå at du har funnet din måte å skrive på?

Jeg tror nok det vil fortsette å forandre seg. Jeg føler meg rastløs, kreativt sett, og liker å tro at jeg aldri ville holdt meg i ett område for lenge.

Foals har spilt sammen lenge nå, føler du at dere har nådd det punktet dere ville med bandet, føler du at dere har klart det?

Jeg trodde ikke vi skulle holde på så lenge og bli så store som vi har blitt, så det føles bra.

Har du noen mål du ikke har oppnådd enda?

Ja, men for det meste utenfor bandet. Jeg vil lære meg å kjøre, slutte å røyke, skrive en barnebok, mestre en håndverksdisiplin.

Du er fornøyd med Foals musikalsk sett, og føler deg tilfredsstilt?

Ja, men jeg føler meg også utilfredsstilt med musikk. Jeg vil gjøre masse annet.

Så det blir andre prosjekter for deg i fremtiden?

Ja, det håper jeg da.
Jeg har sett at du er ganske interessert i Do-it-yourself-greier, føler du i denne sammenhengen at du kontrollerer så mye av for eksempel forretnings- og merch-delen av bandet som du skulle ønske?

Jeg skulle gjerne ha kontrollert mer, men om det hadde vært det beste for bandet er et annet spørsmål. Det er så mye å gjøre for øyeblikket at jeg synes det blir vanskelig. For noen år siden var det enklere å kontrollere alt. Spesielt å selge merch. Det har tatt lenger tid å få ferdig all kunsten og alle videoene med dette albumet og det gikk mye arbeid inn i det så det innebar at jeg ikke hadde mulighet til å delta med alt. Jeg synes at merchen kunne vært bedre for denne plata, men det er vanskelig å få nok tid til å følge med på alt. Vi er mye mer DIY enn de fleste banda jeg har hatt kontakt med, selv når det er noe vi ikke får gjort.

Utifra det jeg tidligere har sett fra konsertene deres er det en slags råskap når dere er å scenen, blir det slitsomt i lengden?

Ja, det gjør det. Det er en av grunnene til at vi har tenkt til å ta en pause. Vi er ikke unge menn. Når vi gjorde oss ferdige i USA for et par uker siden begynte jeg å bli ganske sliten. Vi har vært på turné lenge nå, og vi trenger å stå stille litt og få tilbake litt energi, og kanskje å finne en litt sunnere måte å turnere på.

Planlegger dere en lang pause?

Nei, vi har bare ikke tenkt til å forte oss med å begynne på den neste plata. Det er definitivt ikke en «hiatus», men vi tok ikke en pause mellom de to forrige platene, vi begynte rett på etter å ha turnert, og det er mange som blir gale av sånt. Jeg er overrasket over at vi fortsatt går så godt overens med hverandre.

Hvordan er dynamikken mellom bandmedlemmene, fungerer dere like bra sammen som da dere først startet?

Ja, det gjør vi. Det er som alt annet hvor man tilbringer så mye tid sammen. Vi er som en familie, og krangler innimellom, men ingenting alvorlig.

Har dere blitt mer profesjonelle med åra?

Nei, det er fortsatt like barnslig som det alltid har vært

Hjelper det med å holde det morsomt?

Definitivt. Vi tar musikken seriøst, men festinga og så videre er hvordan vi balanserer at det egentlig er veldig slitsomt å turnere så mye som vi gjør. Det er sånn vi holder det morsomt.
Anmeldelse av Foals på Øya